AFM-constateringen over de Wwft
Met de publicatie Sector in beeld heeft de AFM een terugkoppeling gegeven vanuit de Marktmonitor (MMAB) en de gesprekken die de toezichthouder heeft gevoerd met financiële dienstverleners. In de MMAB worden periodiek ook vragen opgenomen over de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dit was in de vragenlijst van 2024 weer het geval. In het rapport van de AFM met de resultaten van de MMAB is dan ook een hoofdstuk opgenomen over de resultaten van deze vragen.
Constateringen AFM
Volgens de AFM heeft circa 40% van de financieel dienstverleners aangegeven een Wwft-risicobeoordeling van de eigen organisatie te maken. Dit was bij de vorige uitvraag, in 2021, nog 90%. Het is van belang de risicobeoordeling periodiek te bekijken en eventueel te actualiseren. Wat geldt voor de risicobeoordeling geldt ook voor het hebben van Wwft-beleid. Bijna de helft van de financiele dienstverleners geeft aan Wwft-beleid te hebben, terwijl in 2021 een grote meerderheid dit nog aangaf. Ook bij deze percentages vragen wij ons af hoe ze goed te duiden zijn. Een andere verplichting vanuit de Wwft is het opstellen van een risicoprofiel van een cliënt. De AFM geeft aan dat ongeveer 10% van de financiële dienstverleners dat niet doet. Ongeveer 90% doet dat dus wel netjes.
Kennisportaal
Het opstellen van zowel een risicobeoordeling van de eigen organisatie, een risicoprofiel van een cliënt als het maken van Wwft-beleid zijn verplichtingen vanuit de Wwft. Op ons kennisportaal over de Wwft hebben wij een handleiding geplaatst waarin je meer informatie kunt vinden en handvatten over hoe om te gaan met deze verplichtingen: