Adfiz op diverse Europese podia

Adfiz op diverse Europese podia

Donderdag 23 november vond het jaarlijks congres van de Swedish Insurance Brokers Association plaats. Adfiz was een van de twee internationale deelnemers in het panel over de Europese markt en de gevolgen van een provisieverbod. Met Engeland is Nederland een van de Europese landen met een provisieverbod voor complexe producten. Onze Zweedse collega’s waren zeer geïnteresseerd in onze ervaringen hiermee.

Wij laten in Europa namelijk regelmatig een ander geluid horen dan de Nederlandse regelgever die - anders dan wij - in Europa actief pleit voor een brede toepassing van een provisieverbod. Wij hebben een ander geluid omdat er wel degelijk sprake is van een advieskloof in de Nederlandse markt, maar die wil de Nederlandse overheid hier niet zien. Ook is er in de Europese discussie onvoldoende aandacht voor de aanleiding en achtergrond van het provisieverbod in Nederland. Het is goed om met elkaar kennis uit te wisselen en er was veel interesse bij de Zweedse collega’s voor onze nieuwe Engelstalige uitgave van Advies in Cijfers 2023-2024.

Om de voortgang van meerdere belangrijke Europese dossiers te bespreken, waaronder de Retail Investment Strategy, Open Insurance en DORA, namen we de afgelopen week ook deel aan het overleg met de Europese collega’s in Brussel. Blijf onze ledenberichten volgen om op up te date te blijven over de Europese ontwikkelingen.