Aandacht voor RI&E nog steeds noodzakelijk

Aandacht voor RI&E nog steeds noodzakelijk

Zoals we eerder al aankondigden is de Inspectie SZW in 2020 strenger gaan controleren op naleving van de RI&E. Uit het Jaarverslag 2020 blijkt dat de inspectie vorig jaar meer dan 3.000 actieve inspecties op arbozorg heeft gedaan. Bij 783 werkgevers is vervolgens gehandhaafd op arbozorgfeiten die exclusief gekoppeld zijn aan de RI&E. Daarbij zijn naast andere handhavingsinstru­menten 134 boetes opgelegd en 626 waarschuwingen gegeven. 

Omdat jij als risicomanager een belangrijke rol kunt spelen bij het adviseren van ondernemers over gezondheids- en veiligheidsrisico’s op de werkvloer hebben we de afgelopen jaren regelmatig stilgestaan bij de RI&E en de rol die jij daarbij kunt innemen. Zo vind je in ons kennisportaal Risicomanagement bij het hoofdstuk over de RI&E meer informatie en allerlei handige checklists, tools en modellen. Verder publiceerden we in VVP over de RI&E en organiseerden we vorig jaar een webinar over dit onderwerp. 

Net zoals vorig jaar zijn we ook dit jaar partner van de Week van de RI&E. Deze vindt dit jaar plaats van 21-25 juni. Tijdens deze week wordt de RI&E onder de aandacht gebracht door middel van acties en online activiteiten. Ook wij zullen hier (vooraf) weer bij stil staan. Zo komen we met modelcommunicatie om het gesprek met je klant over de RI&E aan te gaan.