Zorgverzekeringen

Handig om te weten

Eerste Hulp bij Zorgverzekeringen

De meest gezochte antwoorden op een rij!

 Print

Help! De zorgverzekeraars roepen om het hardst op televisie, radio en internet waarom je nu over moet stappen naar hun betere of goedkopere zorgverzekering. Maar is dat echt verstandig? Zie jij door de bomen het bos niet meer? Deze Eerste Hulp Bij Zorgverzekeringen zet de meest gezochte antwoorden voor je op een rij!

Ja, een zorgverzekering is verplicht. Maar je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Je bent verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Dit is het minimale pakket aan zorg. 

LET OP: voor sommige onderdelen betaal je wel eigen risico en/of ben je wettelijk verplicht een eigen bijdrage te betalen. Wil je precies weten hoeveel je vergoed krijgt voor bepaalde zorg? Vraag dit dan na bij de zorgverzekeraar.

Of je zelf mag kiezen bij wie je jouw zorg krijgt hangt af van de verzekeraar. Vaak benoemen ze dit op hun website, maar kijk ook goed naar de polisvoorwaarden. Er zijn 3 soorten:

Naturapolis

Jouw zorgverzekeraar heeft contracten met zorgaanbieders en bepaalt waar je je zorg moet halen.
Voordeel
 • Vaak goedkoop
Nadeel
 • Beperkte tot geen keuze waar je je zorg ontvangt

Budgetpolis

Jouw zorgverzekeraar heeft contracten met een zeer beperkt aantal zorgaanbieders en bepaalt waar je je zorg moet halen.
Voordeel
 • Goedkoop
Nadeel
 • Beperkte tot geen keuze waar je je zorg ontvangt
 • Alleen een internetapotheek

Restitutiepolis

Je mag zelf kiezen waar je je zorg haalt. Let op: ook hier hebben verzekeraars vaak contracten afgesloten met zorgverleners en kan de restitutiepolis per verzekeraar verschillen.

Voordeel
 • Je mag zelf kiezen waar je geholpen wordt
Nadeel
 • Je betaalt vaak meer premie

De meeste zorgverzekeraars vergoeden alleen de goedkoopste variant van medicijnen met dezelfde werkzame stof. Dit betekent dat een zorgverzekeraar het merk medicijn uitkiest, en daarbij niet bekijkt of dat ook voor jou het beste medicijn is. Steeds meer verzekeraars werken met dit preferentie- of vaste prijsbeleid. Wil jij zelf bepalen welk merk medicijnen je krijgt? Kies dan voor een zorgverzekeraar die geen preferentie- of vaste-prijsbeleid hanteert.

Voor zorgkosten uit de basisverzekering geldt een eigen risico. Dat is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen, voordat je zorgverzekeraar je zorgkosten vergoedt. Soms kun je ook te maken krijgen met een eigen bijdrage: dit is het deel van de rekening dat je altijd zelf moet betalen.

Als je je eigen risico verhoogt, krijg je korting op de premie: ofwel het bedrag dat je iedere maand aan de zorgverzekeraar moet betalen wordt lager.

Waarom wel?Waarom niet?
Je hebt in de afgelopen jaren nauwelijks gebruikgemaakt van je eigen risico Je hebt in de afgelopen jaren regelmatig gebruikgemaakt van je eigen risico
Je gaat nooit naar het ziekenhuis en maakt geen gebruik van medicijnen Je verwacht dit jaar meer zorg nodig te hebben dan het verplichte eigen risico van €385
Je bent in staat om in 1 keer het eigen risicobedrag te betalen als het nodig is Je bent niet in staat om in 1 keer het eigen risicobedrag te betalen als het nodig is

Een aanvullende zorgverzekering sluit je af als je zorg vergoed wilt krijgen die niet binnen de basisverzekering valt. Denk aan kosten voor contactlenzen of de tandarts. Een aanvullende verzekering loont alleen als de extra premie die je betaalt, lager is dan de zorgkosten die je in het komende jaar verwacht te maken.

LET OP: de inhoud van aanvullende pakketten verschilt per verzekeraar. Deze som moet je dan ook per verzekeraar opnieuw maken.

Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die je met een groot aantal mensen afsluit, bijvoorbeeld via je werkgever. Je kunt sinds 2023 geen korting meer krijgen op een collectieve basiszorgverzekering. Zorgverzekeraars kunnen nog wel zorginhoudelijke afspraken maken voor collectief verzekerden. Ook kortingen op aanvullende verzekeringen blijven mogelijk. 

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, blijft je verzekerd voor zorg. Welke medische zorg je kunt krijgen, hangt af van het land waar je op vakantie bent. Ook de vergoeding van zorgkosten hangt daarvan af. Soms dekt jouw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. 

Heb je alleen een basis zorgverzekering, dan ben je verzekerd voor spoedeisende medische hulp tegen dezelfde voorwaarden en tarieven als in Nederland. Let er daarom goed op dat je niet naar een privé kliniek wordt gebracht waar de prijzen veel hoger liggen. Ook zijn de kosten voor het vervoer met een helikopter veel hoger dan met een ambulance, waardoor je snel op het maximale tarief van je basiszorgverzekering zit. Wanneer de kosten voor de zorg in het buitenland hoger zijn dan dit tarief, dan moet je dit verschil zelf betalen. Vooral in bergachtige gebieden is dit risico groot. Veel ongelukken gebeuren tijdens het sporten in de bergen. Opsporings- en reddingskosten in de bergen vergoedt de basiszorgverzekering niet. Net als een gipsvlucht terug naar huis. Maar ook in de zomervakantie zijn er landen rondom de Middellandse Zee waar je standaard naar een privékliniek gebracht zal worden. Om over de kosten in Amerika maar te zwijgen.

Wil je dit risico niet lopen? Kijk dan of een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering wel de gewenste vergoeding voor deze zaken biedt.

Nadat de premies door de verzekeraars bekend zijn gemaakt is het weer mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar of zorgverzekering. Overstappen kan in principe tot 1 januari van het volgende jaar (dus uiterlijk tot en met 24:00 op 31 december).

Als je alleen een basiszorgverzekering wil afsluiten kun je je tot 1 februari aanmelden bij de nieuwe verzekeraar. Let op: opzeggen bij je oude verzekeraar kan tot uiterlijk 31 december.

Heb je ook aanvullende verzekeringswensen? Wacht dan met opzeggen tot de nieuwe zorgverzekeraar je geaccepteerd heeft. Met name bij de meest uitgebreide aanvullende dekkingen worden er gezondheidsvragen gesteld. De verzekeraar mag je op grond daarvan weigeren.

Ja, je bent verplicht om je kinderen binnen 4 maanden na de geboorte in te schrijven bij een zorgverzekeraar. Voor kinderen tot 18 jaar hoef je geen premie te betalen en geldt er ook geen eigen risico.

Wil je je kind ook aanvullend verzekeren? Zorg dan dat deze onder de naam van de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering staat ingeschreven. Bij vrijwel alle verzekeraars geldt in dat geval diezelfde dekking ook voor de kinderen.

Tussentijds opzeggen kan alleen indien er sprake is van een verhoging van premie en/of wijziging van de voorwaarden ten nadele van de verzekeringnemer. Of als 1 van de volgende situaties zich voordoen:

 • Het bereiken van de leeftijd van 18 jaar
 • Er wordt een collectief contract beëindigd i.v.m. aangaan van een nieuw dienstverband
 • Er is sprake van echtscheiding

Je kunt je na deze situaties aanmelden bij een andere verzekeraar. Je kan je ook later in het jaar aanmelden als 1 van de volgende situaties zich voordoen:

 • Je komt uit het buitenland en dient je verplicht voor de basisverzekering te verzekeren
 • Je komt uit een militair dienstverband en dient je verplicht voor de basisverzekering te verzekeren
 • Je bent momenteel onverzekerd

EXTRA: Bij enkele zorgverzekeraars is het mogelijk om gedurende het jaar de dekking van de aanvullende verzekering te wijzigen. Informeer bij jouw verzekeraar wat jouw mogelijkheden zijn.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Zorgverzekeringen

Deel deze
pagina