Omgaan met ziekteverzuim

Hou de gevolgen zelf in de hand

Voorkomen is beter dan verzuimen

6 tips om verzuim te voorkomen

Inzetten verzuimreductie is zeer lucratief

verzuimreductie is het voorkomen van ziekte onder werknemers

 Print

Psychische aandoeningen (waaronder stress en depressie) en aandoeningen aan het lichaam (waaronder RSI en rugklachten) zijn veelvoorkomende beroepsziekten in Nederland. Als werkgever kun je deze soorten ziekteverzuim natuurlijk nooit helemaal voorkomen, maar je kunt wel bijdragen aan het geluk en de gezondheid van jouw medewerkers. Goed omgaan met verzuim betekent dat je preventieve maatregelen neemt. Verzuimreductie kan het verschil maken

Draag bij aan het voorkomen van verzuim met deze 6 tips.

Het voorkomen van verzuim begint bij een goede werkplek. Zorg bijvoorbeeld dat bureaus op de juiste hoogte staan, dat de temperatuur goed geregeld is, dat er voldoende frisse lucht is en voldoende daglicht.

Houd je medewerkers goed in de gaten. Dat de werkdruk af en toe hoog (of te laag) ligt is soms niet te vermijden, maar zorg dat jouw medewerkers niet te vaak daar mee te maken hebben. Zorg ook dat ze goed weten wat ze moeten doen, bied ze de mogelijkheid om hun eigen dag in te delen en zoek een balans in verantwoordelijkheid en bevoegdheid. Op die manier zullen je medewerkers zich zekerder voelen, meer energie hebben en is de kans kleiner dat ze zich vaak ziek melden.

Een goede werksfeer draagt bij aan het plezier op het werk. Je medewerkers gaan met meer plezier naar het werk en zullen minder snel verzuimen.

Als de ontwikkeling in het werk stilstaat en je medewerkers hebben geen mogelijkheden om zich ook persoonlijk te ontwikkelen, verdwijnt de lust om te werken. De balans slaat dan sneller door naar ziekmelden als er iets is. 

Mensen worden graag gehoord. Luister goed naar ze en zorg dat je mensen het gevoel hebben gewaardeerd te worden. Zodra medewerker denken: “ze missen me toch niet” zullen ze sneller gaan verzuimen.

Heldere verzuimregels voorkomen dat medewerkers zich op oneigenlijke gronden ziekmelden (bijvoorbeeld omdat de kinderen ziek zijn) en dat ze weten hoe ze zich moeten ziekmelden. Met een duidelijk verzuimprotocol laat je als bedrijf ook zien dat je verzuim serieus neemt. Zorg dat het voor iedereen toegankelijk is en bespreek het minimaal eens per jaar in een teamoverleg.

Is een verzuimverzekering voor mij nodig?

Stel je vraag aan onafhankelijk adviseurs. Je ontvangt van maximaal 3 adviseurs in jouw regio een antwoord. Jij bepaalt daarna óf en met wie je in contact wilt komen.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.