Omgaan met ziekteverzuim

Hou de gevolgen zelf in de hand

Wat als je personeel ziek wordt?

Verzuimverzekering handig?

Dit betekent ziekteverzuim voor jou

Afsluiten van verzuimverzekering

 Print

Uitvallen van medewerkers

Het liefst heb je al je medewerkers blakend van gezondheid op de werkvloer. Toch loop je altijd de kans dat een van je medewerkers (langdurig) ziek wordt. En dat kan je duur komen te staan! Wat als je personeel ziek wordt?

Wettelijk gezien ben je voor medewerkers met een vast dienstverband minstens twee jaar verantwoordelijk voor ten minste 70% doorbetaling van het loon. Daarnaast is in januari 2013 de Wet Bezava (Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters) in werking getreden. Dit betekent dat de uitkeringslasten van werknemers die ziek uit dienst zijn gegaan of die ziek worden binnen 4 weken na het einde van de arbeidsovereenkomst worden toegerekend aan de voormalig werkgever en dat je hen moet doorbetalen.

Als jouw werknemer ziek wordt, betaal jij zijn loon door. Gelukkig kun je in een aantal gevallen een ziektewetuitkering aanvragen. Dit kan je altijd doen bij een zwangerschap, bevalling of orgaandonatie. Dit kan je soms doen bij een oudere, voormalig werkloze werknemer. Je kunt je hiervoor wenden tot het UWV.

Voor medewerkers waarvoor je geen ziektewetuitkering kan aanvragen moet je zelf het loon doorbetalen, zonder dat je daar arbeid voor terugkrijgt. Daarnaast moet je je werknemer begeleiding bieden tijdens zijn of haar herintreding. Dit kan bij elkaar een grote kostenpost worden en hierdoor kun je misschien geen vervanger meer betalen. Wil je dat risico niet lopen dan is het verstandig om je als werkgever te verzekeren tegen het financiële risico van ziekteverzuim. Bij een goede verzekering neemt de verzekeraar de loondoorbetaling van een zieke medewerker (al dan niet gedeeltelijk) van je over.

In sommige gevallen is ziekte te voorkomen. Het is dan ook goed om eens te kijken wat je zelf kunt doen om ziekte te voorkomen. Lees daarover in dit artikel

Bezetting regelen

Is een verzuimverzekering voor mij nodig?

Stel je vraag aan onafhankelijk adviseurs. Je ontvangt van maximaal 3 adviseurs in jouw regio een antwoord. Jij bepaalt daarna óf en met wie je in contact wilt komen.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.