Op wintersport met je eigen auto?
Winters weer betekent je goed voorbereiden
Als je met je eigen auto op skivakantie gaat, heb je heerlijk veel vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je zelf wilt. Wel geldt dat het rijden in sneeuw en hagel en op natte wegen goed opletten is. Ook moet je auto bestand zijn tegen het winterse weer en gelden er per land andere regels voor het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Een aantal zaken om rekening mee te houden wanneer je met je eigen auto naar een wintersportgebied rijdt.
De verplichting voor het gebruik van winterbanden verschilt per land. Sommige landen kennen een vaste periode waarin je winterbanden moet voeren, andere kennen alleen een verplichting bij winters weer. In Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden bijvoorbeeld niet verplicht, maar is het wel verstandig om deze te gebruiken. Heb je ze niet op je auto en raak je betrokken bij een ongeluk, dan ben je per definitie (mede)verantwoordelijk en dus schuldig. Sneeuwkettingen zijn ook niet altijd en overal verplicht, maar wel verstandig om mee te nemen naar een bergachtig gebied. Zelfs als je winterbanden hebt. Lees meer over de regels per land en rijd tijdens de reis naar je wintersportgebied met de juiste banden onder je auto.
De lage temperaturen, gladheid en pekel tijdens de winter, en zeker in een wintersportgebied, zijn zwaar voor je auto. Tijdens een winterbeurt of winterinspectie controleert de garage je auto op de belangrijkste veiligheidspunten voor de winter, zodat je zeker weet dat je auto het winterse weer aan kan. Aandachtspunten tijdens zo’n inspectie zijn de banden, remmen, ruitenwissers, vloeistoffen, elektrische systemen en accu, verlichting en sloten. Verschillende winteraandachtspunten kun je ook eerst zelf controleren, voordat je de auto naar de winterinspectie brengt. Zo kun je de eventuele kosten beperken. In de winterklaar checklist staan de aandachtspunten waarop je zelf alvast je auto kunt nalopen.
In het wintersportgebied zijn de wegen vaak vochtig. Ook kan er sprake zijn van zware regen- of sneeuwval, gladheid en extreme drukte. Als je het niet gewend bent om tijdens deze barre (weers)omstandigheden te rijden, is het verstandig om je er vooraf goed op in te stellen.
Een sliptraining volgen voor je op weg gaat, kan ervoor zorgen dat je een slip weet te voorkomen. Ook leer je hoe je je auto kunt corrigeren als deze wel in een slip terecht komt en hoe je obstakels kunt ontwijken. Daarbij speelt je eigen rijgedrag een rol, maar ook die van je medeweggebruikers en de conditie van het wegdek. Het is goed om op de hoogte te zijn op van dit soort gevaren en noodsituaties en om te leren hoe je hierop kunt reageren. Tijdens een slipcursus verbeter je je reactievermogen en belangrijke rijtechnieken.
Wordt er veel drukte verwacht? Houd de actuele reisinformatie in de gaten en kijk ook naar alternatieve routes. Deze alternatieve routes kun je vaak goed terug vinden op een wegenkaart. Het is dus verstandig om ook die mee te nemen naar de wintersport.
Zorg ervoor dat de reis naar je skivakantie rustig en zonder stress verloopt, zodat je zo goed mogelijk op alle situaties kunt reageren en zo uitgerust mogelijk aankomt op je wintersportbestemming. Dit kun je ook bereiken door:
Ondanks alle goede voorbereidingen kan het natuurlijk alsnog voorkomen dat je betrokken raakt bij een ongeluk, zelf een ongeluk veroorzaakt of dat je met pech langs de kant van de weg komt te staan. Zeker in het buitenland en op weg naar je wintersportbestemming wil je dan snel en goed worden geholpen. Zorg er daarom voor dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt en dat je weet wie je waarvoor moet inschakelen. Bereid je hier voor je vertrekt goed op voor door te bekijken:
Goed verzekerd zijn helpt veel gedoe voorkomen, maar let ook op dat je jezelf niet overenthousiast verzekerd en dat je voor de verschillende voorvallen dubbel verzekerd bent. Zonde van je geld, maar ook van de administratieve rompslomp die erbij hoort. Loop je verzekeringspakket eens rustig door. Kom je er niet uit of wil je graag weten welke verzekering een bepaalde schade wel of niet dekt, dan kun je je vraag ook voorleggen aan een financieel adviseur.