Werknemerspensioen

Wat biedt u uw medewerkers?

Verplichte communicatie over het pensioen

Welke verantwoordelijkheid heeft de werkgever?

 Print

Je hebt goede pensioenafspraken gemaakt met een pensioenfonds of verzekeraar en al je werknemers zijn aangesloten. Alles is geregeld. Klaar, zou je denken. Maar let op: als werkgever heb je een aantal verantwoordelijkheden tegenover je werknemers met betrekking tot communicatie over het pensioen.

Ben je al aangesloten bij een pensioenfonds of verzekeraar? En heb je een nieuwe werknemer aangenomen? Dan ben je verplicht om de werknemer binnen een maand na de startdatum een aanbod tot het sluiten van een pensioenovereenkomst te doen. Dit moet altijd schriftelijk.

Besluit je bij een pensioenfonds te gaan en heb je al werknemers in dienst? Dan moet je de werknemers hier eveneens schriftelijk over informeren.

Als werkgever dien je ervoor te zorgen dat de werknemer binnen 3 maanden na het afsluiten van de pensioenregeling geïnformeerd is over een aantal zaken die in de startbrief zijn opgenomen:

  • De inhoud van de basispensioenregeling;
  • De toeslagverlening;
  • Het recht van de werknemer om bij de pensioenuitvoerder het voor hem geldende pensioenreglement op te vragen;
  • Het bestaan van een vrijwillige pensioenregeling;
  • Omstandigheden die betrekking hebben op het functioneren van de pensioenuitvoerder;
  • Het recht van de werknemer om bij de pensioenuitvoerder een verzoek in te dienen voor een berekening van de effecten van uitruil op zijn pensioenaanspraak.

Bij iedere wijziging in de pensioenovereenkomst moet je de pensioenuitvoerder informeren. Dit kan gaan over een wijziging bij je werknemer (een kind geboren, getrouwd, etc.). De pensioenuitvoerder zal je werknemer informeren over de wijzigingen in de pensioenovereenkomst.

Een vraag over het werknemerspensioen binnen uw organisatie?

Op Finfin van Adfiz stelt u eenvoudig en anoniem uw vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland. U krijgt snel antwoord!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

ondernemer pensioen

Bekijk alle onderwerpen

Hoe sluit ik mij aan bij een pensioenregeling?

Deel deze
pagina