Vakantie
Wat moet ik regelen?
Vaak bieden dealers bij een auto jonger dan drie jaar een mobiliteitsgarantie aan binnen Europa. Hiermee ben je dus verzekerd bij pech onderweg. Is je auto ouder maar heb je wel een volledig casco autoverzekering, dan kan het zijn dat hier een buitenlanddekking en dus een dekking voor pechhulp bij zit. Ook kan het zijn dat het ontvangen van hulp bij pech onderweg is gedekt via je lidmaatschap bij een pechhulpdienst. Apart verzekeren voor pechhulp wanneer je op vakantie gaat, is dus vaak helemaal niet nodig.
Als je schade met je auto oploopt tijdens de vakantie en je blijkt dubbel verzekerd te zijn, dan moet je een beroep doen op de verschillende verzekeraars. Het kan zijn dat de dekkingen van de verzekeringen elkaar overlappen en dat het dus niet precies duidelijk is welke verzekeraar wat moet betalen. Het uitzoeken hiervan kan het schade afhandelingsproces vertragen.
Het is ook mogelijk dat de volledige schade door meerdere verzekeringen is gedekt. Verzekeraars noemen dit dubbel verzekerd zijn ‘samenloop’. Wanneer je dubbel bent verzekerd mag je wettelijk gezien zelf kiezen welke verzekeraar je aanspreekt voor de schade. Je bent wel verplicht om te melden dat je voor dezelfde schade ook nog verzekerd bent bij een andere verzekeraar. De verzekeraar die je hebt aangesproken kan dan achteraf het uitgekeerde schadebedrag verrekenen met de andere verzekeraar bij wie je voor deze schade bent verzekerd. Uiteraard mag je de schade niet op beide verzekeraars verhalen.
Wel kunnen verzekeraars in hun voorwaarden opnemen dat ze afwijken van deze wettelijke samenloopregeling. In de voorwaarden wordt dan een na-u-clausule (non-contribution-clause) opgenomen. Als je verzekeraar deze clausule heeft opgenomen, hoeft hij niet uit te keren als de schade ook door een andere verzekeraar waarbij je bent verzekerd wordt gedekt. Het is dus verstandig om te checken of je verzekeraar zo’n clausule heeft opgenomen in de voorwaarden.
Dubbel verzekerd zijn voor pechhulp is vooral zonde van je geld. Daarnaast brengt het veel administratieve rompslomp met zich mee op het moment dat je schade oploopt. Het is dus goed om van tevoren na te kijken of de dekking pechhulp onder een van je verzekeringen valt. Als je hierover twijfelt of je wilt een vraag stellen over hoe de dekking in de voorwaarden staat omschreven, is het altijd mogelijk om een onafhankelijk adviseur om raad te vragen. Hij of zij weet vaak al snel onder welke verzekeringen de dekking pechhulp is opgenomen. Ook kan de adviseur je bij het dubbel verzekerd zijn adviseren over het samenvoegen van verzekeringen of dekkingen voor je uitsluiten.