Vakantie

Wat moet ik regelen?

Goed verzekerd bij ongevallen

Uitkering voor overlijden en blijvende invaliditeit door

ongeval tijdens de vakantie?

 Print

Bij een reisverzekering wordt in veel gevallen een ongevallendekking meeverzekerd. Vaak denkt men dat deze dekking hulp biedt bij een ongeval, maar dat is niet het geval. Een ongevallendekking kun je aanspreken voor een eenmalige uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit. Zo kun je de financiële gevolgen hiervan beperken. Lees hierbij wel goed na of deze dekking ook geldt bij het uitoefenen van sporten in jouw vakantie. Zo is het beoefenen van een gevaarlijke sport vaak uitgesloten.

Verzeker je niet dubbel

Als je al een ongevallenverzekering hebt, is het niet nodig om ook nog een aparte ongevallendekking af te sluiten via je reisverzekering. En heb je een ongeval, weet dan dat de medische kosten niet via de ongevallenverzekering worden vergoed. Deze kosten worden vergoed vanuit je zorgverzekering of via de dekking van de medische kosten bij je reisverzekering. Check wel altijd of gevaarlijke sporten niet zijn uitgesloten.

Ongeval met de auto 

Bij een ongeval met de auto ben je voor letselschade ook verzekerd via de verplichte autoverzekering (WA). Deze keert uit wanneer de passagiers bij jou in de auto letselschade hebben opgelopen. Ben jij als bestuurder de veroorzaker van het ongeluk? Dan wordt eventuele letselschade bij jou niet gedekt door de WA-verzekering. Vaak kun je dit (deels) verhalen op je persoonlijke zorgverzekering. Is er een ander voertuig bij het ongeluk betrokken en ben jij de veroorzaker? Dan dekt jouw verplichte autoverzekering ook eventuele letselschade bij de inzittenden van het andere voertuig. Helaas is het soms lastig om de veroorzaker van het ongeluk aan te wijzen. De verzekeraar keert pas uit wanneer bekend is wie er aansprakelijk is voor het ongeval.

Je kunt ook een inzittendenverzekering afsluiten. Hierbij is het niet van belang wie de veroorzaker is van het ongeluk. Deze verzekering kent twee varianten:

  1. een ongevallen inzittendenverzekering (OIV)
  2. een schadeverzekering inzittenden (SVI).

Bekijk goed welke verzekering wat dekt voordat je deze verzekering(en) afsluit. Dankzij deze aanvullende verzekeringen weet je in ieder geval zeker dat je passagiers goed verzekerd zijn.

Ongeluk tijdens de vakantie

Meld je bij een ongeval tijdens je vakantie bij een van je verzekeraars. Zorg altijd dat je de juiste alarmnummers bij de hand hebt. Degene bij wie jij je als eerste meldt, is automatisch je aanspreekpunt voor het afhandelen van je claim. Zo staat het beschreven in het convenant ‘Samenloop zorgverzekeringen/reisverzekeringen’. Je bent wel verplicht om te melden dat je voor dezelfde schade ook nog verzekerd bent bij een andere verzekeraar. Je aanspreekpunt onderneemt de nodige acties om de hulpverlening in gang te zetten en regelt de schadeafhandeling. Achteraf maken de verzekeraars onderling afspraken over de schadeafhandeling.

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Bekijk eens wat je verzekeraar onder een ‘ongeval’ verstaat en lees de voorwaarden goed na van de verschillende verzekeringen die je hebt: de autoverzekering, de zorgverzekering, de reisverzekering en de inzittendenverzekering. Als je twijfelt of een vraag hebt, is het altijd mogelijk om een van onze onafhankelijke adviseurs om raad te vragen. Zij weten vaak al snel of en hoe je bij een ongeval bent verzekerd. Ook kunnen ze je adviseren over het samenvoegen van verzekeringen of dekkingen voor je uitsluiten.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Laat je niet verrassen:

  • Ziekte of ongelukken
  • Gestolen spullen
  • Noodgedwongen annuleren
  • Autopech

Deel deze
pagina