Trouwen & geregistreerd partnerschap

Alle informatie op een rij

Regelen: welke verzekeringen zijn relevant?

 Print

Als je gaat samenwonen, trouwen of voor een geregistreerd partnerschap kiest, is het verstandig om eens goed te kijken naar jullie verzekeringen. En wist je dat je een speciale trouwverzekering kunt afsluiten? Lees hier welke verzekeringen relevant zijn voor jullie.

Trouwverzekering

In Nederland kun je je voor vrijwel alles verzekeren, zo bestaat er ook een bruiloftsverzekering of trouwverzekering. Over het algemeen hangt er een flink prijskaartje aan een bruiloft. In geval van onverwachte tegenslagen tijdens de grote dag kun je dankzij een trouwverzekering de geleden financiële schade (deels) vergoed krijgen van de verzekeraar. Wanneer de feestlocatie afbrandt, er rode wijn over je jurk valt of als er iemand uit de naaste familie ernstig ziek blijkt te zijn is het mogelijk dat je de gemaakte kosten terugkrijgt van de verzekeraar. Er zijn verschillende verzekeraars die een dergelijke trouwverzekering aanbieden. Lees de voorwaarden echter wel goed door om te kijken wat er wel en wat er niet vergoed wordt.

Lopende verzekeringen

Als je gaat samenwonen, trouwen of geregistreerd partners wordt is het noodzaak om jullie verzekeringen eens samen door te lopen. Waar zijn jullie voor verzekerd en zijn jullie niet dubbel verzekerd? Bekijk welke verzekeringen jullie los van elkaar hebben afgesloten en of deze verzekeringen eventueel aangepast of opgezegd dienen te worden. Dit kan veel geld schelen. Het is ook mogelijk dat huidige verzekeringen moeten worden aangepast. Bieden de huidige verzekeringen nog wel voldoende dekking? De inboedelverzekering moet bijvoorbeeld verhoogd worden omdat nu ook alle elektronica van je partner binnen de verzekering valt. Is dat wel gedekt in jouw huidige inboedelverzekering? Let op: na een verhuizing worden verzekeringen niet automatisch stopgezet.

Verzekeringen samenvoegen

Soms kan het verstandig zijn om verzekeringen op beide namen te zetten, zodat jullie hier beiden van kunnen profiteren. Voorbeelden zijn de aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, de collectieve zorgverzekering en de doorlopende reisverzekering. Informeer bij de verzekeraar hoe jullie verzekerd zijn en wat de mogelijkheden zijn voor jullie.

Nieuwe verzekeringen afsluiten

Tot slot kan het ook zo zijn dat jullie gezamenlijk nieuwe verzekeringen af moeten sluiten. Hebben jullie bijvoorbeeld al een levensverzekering afgesloten of een overlijdensrisicoverzekering zodat je partner goed achterblijft wanneer jij komt te overlijden? Denk hier goed over na wanneer je gaat samenwonen, trouwen of geregistreerd partners wordt.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Denk na over jullie pensioen!

Deel deze
pagina