Trouwen & geregistreerd partnerschap

Alle informatie op een rij

Trouwen in het buitenland

 Print

Een zonnige trouwdag: dat wil natuurlijk iedereen. Toch is het in Nederland altijd maar weer afwachten wat het weer doet. Dit is één van de redenen waarom sommige stellen ervoor kiezen om in het buitenland te trouwen. Heel bijzonder, maar voor een bruiloft of een geregistreerd partnerschap in het buitenland gelden vaak andere regels. Controleer daarom eerst de volgende twee zaken:

  • Heb je als vreemdeling toestemming om in het land van jullie keuze te trouwen? Check dit bij de buitenlandse instantie waar jullie trouwen of een partnerschap sluiten.
  • Beschik je over de juiste documenten? Denk aan een geboorteakte en een uittreksel over jullie burgerlijke staat. Bij de buitenlandse instantie waar jullie trouwen of een partnerschap sluiten kun je navragen welke documenten jullie nodig hebben om in het desbetreffende land te mogen trouwen.

Ook na het huwelijk moet er het een en ander geregeld worden voordat het huwelijk in Nederland geldig is.

  • Voordat jullie de buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte in Nederland kunnen registreren, moet het desbetreffende land het huwelijk/geregistreerd partnerschap legaliseren. Dit kun je regelen bij de autoriteiten van het land waar jullie getrouwd zijn of geregistreerd partners zijn geworden. Dit is bijna altijd het ministerie van Buitenlandse Zaken. Soms zijn er andere regels voor legalisatie, omdat een land is aangesloten bij een legalisatieverdrag. Bekijk hier de informatie over legalisatie van officiële documenten per land.
  • Wonen jullie in Nederland? Dan moeten jullie het huwelijk of het geregistreerd partnerschap registreren in de Basisregistratie personen (BRP).
  • Wonen jullie in het buitenland? Dan is inschrijven in het huwelijksgoederenregister niet mogelijk. Het is dan aan te raden om jullie buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte in te schrijven in het Nederlandse register.

Meer weten over trouwen/geregistreerd partnerschap in het buitenland? Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Meer informatie over trouwen en samenwonen

Wat als het misgaat?

Deel deze
pagina