Trouwen & geregistreerd partnerschap

Alle informatie op een rij

Gevolgen voor de hypotheek

 Print

Als je gaat trouwen of voor een geregistreerd partnerschap kiest, kies je er vaak ook voor of samen te gaan wonen. Betreft het een koophuis, dan zijn er twee opties met betrekking tot de hypotheek:

Situatie 1: Jullie gaan wonen in één van de twee woningen, de hypotheek staat op één naam.

Heeft één van jullie een koopwoning en staat de hypotheek op één naam? Dan heeft dit geen invloed op de hypotheek. De woning mag gewoon op één naam blijven staan en de hoogte van de hypotheek blijft gelijk. Wie na 1 januari 2018 trouwt, trouwt in principe in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat voorhuwelijkse eigen bezittingen en schulden ook na het sluiten van het huwelijk privé blijven. Wat je tijdens het huwelijk aan bezittingen opbouwt en aan schulden aangaat, valt binnen de beperkte gemeenschap. Trouw je in algehele gemeenschap van goederen, dan worden jullie bezittingen - inclusief de woning - gedeeld. Het is overigens ook mogelijk om iemand bij te schrijven op je hypotheek. Dan zijn jullie beiden aansprakelijk voor de hypotheeklasten.

Situatie 2: Jullie besluiten samen een hypotheek af te sluiten.

Jullie kunnen er ook voor kiezen om samen een woning te kopen. Jullie bepalen samen of jullie allebei eigenaar worden van de woning. Hebben jullie al een hypotheek op een oude woning? Dan is het vaak mogelijk de huidige hypotheek mee te verhuizen. Informeer bij je huidige hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden voor jullie persoonlijke situatie.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Welke verzekeringen zijn relevant?

Deel deze
pagina