Trouwen & geregistreerd partnerschap

Alle informatie op een rij

Trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden

Wat is het verschil?

 Print

Ben jij voor 1 januari 2018 getrouwd? Dan trouwde je automatisch in gemeenschap van goederen, tenzij anders aangegeven. Vanaf 1 januari 2018 is de wetgeving echter aangepast en trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wat dit betekent lees je hier. 

Tot 2018 trouwde je in Nederland autoamtisch in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen én schulden van jullie beiden waren na het huwelijk en dus na een eventuele scheiding evenredig werden verdeeld. 

Ben jij in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan zijn alle bezittingen van je partner en jou in principe gelijk verdeeld. Er zijn echter enkele uitzonderingen op het gemeenschappelijk bezit. Er bestaat namelijk een privé vermogen. Een privé vermogen valt niet binnen de gemeenschap en kan bestaan uit:

  1. Uitkeringen ten gevolge van letselschade (smartengeld)
  2. Eventuele schenkingen onder uitsluiting van de andere partner*
  3. Eventuele erfenissen onder uitsluiting van de andere partner*

* onder uitsluiting van de andere partner betekent dat de schenker of de erflater een uitsluitingsclausule heeft opgenomen: de schenking of het nalatenschap/de erfenis valt dan niet binnen de gemeenschap en is persoonlijk bezit.

Vanaf 1 januari 2018 is de wetgeving aangepast en geldt in principe automatisch een beperkte gemeenschap van goederen wanneer je trouwt. Hieronder vallen:
* Bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van jou en je partner samen waren.
* Bezittingen en schulden die jullie tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap krijgen.
* Een onderneming als je deze tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap start. 

Bezittingen en schulden die alleen van jou of je partner waren voordat jullie gingen trouwen of geregistreerd partners werden, worden geen gemeenschappelijk bezit. Hetzelfde geldt voor erfenissen of schenkingen die je voor of tijdens het huwelijk krijgt: deze blijven van jou of je partner (de ontvanger). Bestond een eigen onderneming al voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan blijft deze privé. De partner die de onderneming drijft, moet een vergoeding betalen aan de andere partner. Vergelijkbaar met salaris dat in de gemeenschap van goederen valt.

Bij een scheiding krijgen jullie beiden 50% van alle bezittingen en schulden die in de wettelijke gemeenschap van goederen vallen.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Denk na over jullie pensioen!

Deel deze
pagina

0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?