Trouwen & geregistreerd partnerschap

Alle informatie op een rij

Hoeveel kost een bruiloft?

 Print

Je hoort het regelmatig: “Ik zou graag willen trouwen, maar een bruiloft is zó duur!” Trouwen is natuurlijk bijzonder, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Hoeveel de grote dag voor jullie kost, heb je gelukkig voor een groot deel zelf in de hand. Elyse van ’t Schip Haak vertelt over haar grote dag op 16 september 2011.


Verhaal uit de praktijk

Elyse van ‘t Schip-Haak herinnert zich haar bruiloft met Ronald van ‘t Schip nog als de dag van gister. Het begon met een ring tijdens het kerstdiner. “Het aanzoek kwam totaal onverwacht. Ik had niet verwacht dat ik überhaupt ooit zou gaan trouwen, dus dit kwam als een grote verrassing.” Nadat Elyse van de schrik was bekomen begonnen de voorbereidingen voor de grote dag. “Ronald en ik waren het al vrij snel eens over de belangrijkste zaken; de trouwlocatie, de feestlocatie, welke gasten we wilden uitnodigingen, enz. We wilden vooral dat het één groot feest zou worden met al onze vrienden en familie waar nog lang over nagepraat zou worden.”


Een budget

Elyse en Ronald ontdekten al snel dat er bij een bruiloft ook de nodige kosten komen kijken. Elyse: “Vanaf het begin hebben we een budget vastgesteld van €10.000. Het grote voordeel was dat wij zelf niet hoefden te betalen voor het vervoer en de trouwkleding: dit kregen wij cadeau van onze ouders. Dit scheelde ons bijna €2000.” Maar binnen het budget blijven bleek een grote uitdaging: “Als je eenmaal begint met de voorbereidingen wil je het gelijk groots aanpakken. Wij wilden bijvoorbeeld dat onze familie én onze beste vrienden er de hele dag bij waren, dus ook bij het diner. Extra gezellig, maar ook hier hangt een prijskaartje aan. Voor het eten, de feestlocatie en de drank waren wij in totaal €5000 kwijt.”


De grootste kostenposten

De feestlocatie en het eten zorgden voor een flinke hap uit het budget, maar er zijn ook veel zaken waar je niet direct over nadenkt. Elyse: “Voor de ringen ben je al snel €1100 euro kwijt, trouwkaarten kosten 200,-, net zoals het boeket en de corsage. Voor de DJ betaalden wij ook €550,-. Maar waar ik echt van geschrokken ben zijn de kosten voor het gemeentehuis (€450,-) en de fotograaf (€1500). We trouwden op een vrijdag waardoor het gemeentehuis extra duur was. Natuurlijk wil je mooie foto’s van de dag, maar wat een geld! Tot slot zijn er altijd kosten waar je geen rekening mee houdt van te voren. Wij hadden bijvoorbeeld niet over de postzegels nagedacht wat ook wel wat kost als je minimaal 100 uitnodigingen de deur uit doet. Ook wilden wij onze gasten een bedankje mee naar huis geven, kochten we een extra cadeau voor onze getuigen en kozen we voor een videopaal waar de gasten een leuke boodschap in konden spreken. Een ontzettend leuke herinnering aan de dag, maar de extra kosten hiervoor waren in totaal wel €450,-.”


Financiële hulp

Elyse en Ronald hebben geen hulp van een financieel adviseur ingeschakeld. Toch erkent Elyse dat het soms knap lastig is om daadwerkelijk binnen je budget te blijven: “Je komt van alles tegen tijdens de voorbereidingen waarvan je denkt: dat wil ik ook! Als je budget oneindig is kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar je moet onthouden dat dat je dag niet nóg mooier zal maken. Uiteindelijk hebben wij wat moeten minderen op het aantal gasten om toch in de buurt van ons budget te blijven.” En is het gelukt om onder de €10.000 te blijven? “Bijna! We zaten wel iets over het budget heen, maar dat was het absoluut waard. We kijken allebei terug op een super mooie, leuke en liefdevolle dag die ik zo nog een keer over zou doen!”

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Samenwonen, trouwen of toch een geregistreerd partnerschap?

Deel deze
pagina