Trouwen & geregistreerd partnerschap

Alle informatie op een rij

Samenwonen, trouwen of toch een geregistreerd partnerschap?

 Print

Tegenwoordig gaan veel stellen eerst samenwonen voordat zij gaan trouwen. Sommige stellen gaan überhaupt niet trouwen en anderen kiezen, vaak uit praktische overwegingen, voor een geregistreerd partnerschap. Maar wat is nou precies het verschil? En wat hebben samenwonen, trouwen en een geregistreerd partnerschap voor financiële gevolgen? Je leest het hier.

Samenwonen is vrijblijvend. Tenminste: dat denken veel stellen. Hoewel samenwonen vrijblijvender en makkelijker is dan trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap, zitten er aan het delen van een woning ook de nodige (financiële en fiscale) consequenties. Samenwonen kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de hoogte van eventuele uitkeringen en toeslagen. Geef allereerst aan de Belastingdienst door dat jullie gaan samenwonen, dit gebeurt niet automatisch. Wil je weten wat de gevolgen van het samenwonen zijn voor jouw persoonlijke situatie? Bekijk ze hier.

Regel je zaken op tijd

Maar er zijn meer zaken om over na te denken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er kinderen komen? Heb je als vader van het kind een samenlevingscontract met de moeder? Houd er dan rekening mee dat je niet automatisch het gezag over het kind hebt. Dit kun je gezamenlijk met de moeder aanvragen bij de rechtbank, maar dan moet je wel eerst het kind erkennen. En er gelden nog meer voorwaarden voor het ouderlijk gezag. Meer informatie vind je hier op de website van de Rijksoverheid.

En je wilt er natuurlijk niet over nadenken, maar hebben jullie al besproken hoe het verder gaat als de relatie stukloopt of wanneer één van de twee komt te overlijden? Wie gaat samenwonen doet er goed aan over dit soort zaken na te denken, afspraken te maken en deze vast te leggen in een samenlevingscontract.

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kan alles worden vastgelegd wat je maar wilt, zolang dit niet in strijd is met de wet. Door gemaakte afspraken vast te leggen, is er geen twijfel over jullie rechten en plichten. Over het algemeen worden er in een samenlevingscontract afspraken vastgelegd over bijvoorbeeld de kosten van de woning en het huishouden, (de kosten van) het verzorgen en opvoeden van de kinderen en de verdeling van bezittingen. Ook kun je hierin opnemen wat er bijvoorbeeld met de woning gebeurt wanneer één van jullie komt te overlijden. Het is mogelijk om in goed overleg zelf met je partner een samenlevingscontract af te sluiten, maar het is ook mogelijk dit officieel bij een notaris te laten doen. In sommige gevallen is het noodzakelijk dat er een notarieel samenlevingscontract wordt afgesloten, bijvoorbeeld wanneer er in het samenlevingscontract afspraken worden gemaakt over pensioenrechten en belastingen. De kosten voor het opstellen van een notarieel samenlevingscontract verschillen per notaris.

Woon je samen of ga je dat doen?

Als je een partner hebt, is het slim om financiële zaken goed te regelen. Wijzer in geldzaken geeft tips waar je op moet letten. Vul hieronder een aantal korte vragen in en ontvang een persoonlijk overzicht met tips en advies. Let op! Afhankelijk van de internetverbinding kan het even duren voordat de tool zichtbaar wordt.

In Nederland mag je trouwen wanneer je 18 jaar oud bent. Voorwaarde is wel dat je niet onder curatele staat, momenteel niet getrouwd bent en geen bijzondere familieband hebt met je toekomstige partner (ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen en broers en zussen mogen niet met elkaar trouwen).

Rechten en plichten

Wanneer jullie gaan trouwen, gelden er bepaalde rechten en plichten. Jullie hebben bijvoorbeeld een onderhoudsplicht ten opzichte van elkaar. Ook zijn jullie na een huwelijk elkaars wettelijk erfgenaam, tenzij anders aangegeven in het testament. Tot slot heeft een huwelijk invloed op het (ouderdoms)pensioen. Krijgen jullie kinderen tijdens het huwelijk? Dan zijn jullie beiden automatisch ouder van het kind. Op de site van de Rijksoverheid lees je meer over jullie rechten en plichten.

Fiscaal partners

Trouwde je voorheen nog in gemeenschap van goederen, vanaf 2018 trouw je automatisch op huwelijke voorwaarden (tenzij anders aangegeven). Dit betekent dat jullie bezittingen en schulden van voor het huwelijk niet gemeenschappelijk worden. Let op: je moet hier nog steeds goede afspraken over maken. Ook zijn jullie nu fiscaal partners. Dit kan gevolgen hebben voor toeslagen, heffingskortingen en belastingen. Bekijk hier wat er voor jullie zal veranderen.

Verschil trouwen en geregistreerd partnerschap

Het verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap is dat een huwelijk bij een rechter moet worden ontbonden. Voor een geregistreerd partnerschap geldt dat dit, tenzij er minderjarige kinderen zijn, niet via de rechter hoeft. Ook kent het geregistreerd partnerschap in tegenstelling tot het huwelijk geen scheiding van tafel en bed. Tot slot moet je elkaar bij een huwelijk het ja-woord geven, dit hoeft bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap niet.

Een geregistreerd partnerschap is vrijwel gelijk aan het huwelijk. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Bij een geregistreerd partnerschap komt in principe geen officiële ceremonie kijken en hoef je elkaar niet officieel het ja-woord te geven. Vaak wordt er dan ook voor een geregistreerd partnerschap gekozen uit praktische overwegingen: dankzij een geregistreerd partnerschap ben je fiscaal partners, je krijgt automatisch allebei ouderlijk gezag over eventuele kinderen die binnen het partnerschap geboren worden (meer informatie vind je hier), je bent automatisch erfgenaam van elkaar en tot slot is een geregistreerd partnerschap gemakkelijker te ontbinden dan een huwelijk. Een geregistreerd partnerschap hoeft niet via de rechter te worden ontbonden, tenzij er minderjarige kinderen in het spel zijn. Ook kent het geregistreerd partnerschap in tegenstelling tot het huwelijk geen scheiding van tafel en bed. Verder is een geregistreerd partnerschap vrijwel gelijk aan het huwelijk: er gelden dezelfde rechten en plichten. Het is bovendien een optie om een geregistreerd partnerschap in de toekomst om te zetten in een huwelijk.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Hoeveel kost een bruiloft?

Deel deze
pagina