Studeren
Ben jij er klaar voor?
Vanaf collegejaar 2023/2024 is het leenstelsel afgeschaft en de basisbeurs teruggekeerd.
Het leenstelsel (2015-2023) bestaat niet meer. Wie in die periode heeft gestudeerd, heeft recht op een tegemoetkoming. Je leest er hier meer over.
De hoogte van de basisbeurs is afhankelijk van je woonsituatie: uitwonende studenten krijgen meer. De basisbeurs is een gift wanneer je mbo 1 of 2 doet. Voor mbo 3 en 4, hbo en een universitaire opleidingen is de basisbeurs een 'prestatiebeurs'. De prestatiebeurs wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Lukt dit niet, dan moet je het totale bedrag met rente terugbetalen. De bedragen van de basisbeurs staan hier.
Het studentenreisproduct is onderdeel van de studiefinanciering. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Ook mbo’ers jonger dan 18 kunnen het reisproduct krijgen. Het studentenreisproduct is een gift wanneer je mbo 1 of 2 doet. Voor mbo 3 en 4, hbo en een universitaire opleidingen is het studentenreisproduct een 'prestatiebeurs'. De prestatiebeurs wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Lukt dit niet, dan moet je het totale bedrag met rente terugbetalen. Het gaat om een bedrag van € 114,92 per maand.
Kunnen je ouders weinig of niet meebetalen aan je opleiding, dan is een aanvullende beurs een mogelijkheid. Er wordt dan gekeken naar het inkomen van je ouders en er wordt rekening gehouden met het aantal kinderen dat ze verzorgen. De aanvullende beurs is een gift als je mbo 1 of 2 doet. Voor mbo 3 en 4, hbo en een universitaire opleidingen is de aanvullende beurs een 'prestatiebeurs' die wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt.
Wanneer je aan het hbo of de universiteit studeert, kun je een collegegeldkrediet aanvragen. Dit kan zelfs als je niet aan de nationaliteitseisen voor studiefinanciering voldoet. Het bedrag is afhankelijk van het soort collegegeld dat je betaalt. Als je naar het mbo of vavo gaat, heb je misschien recht op een tegemoetkoming voor lesgeld.
Naast de basisbeurs, een eventuele aanvullende beurs en het OV-reisproduct is het ook mogelijk om te lenen. De lening is onderdeel van studiefinanciering. Over de lening loopt rente. Het rentepercentage kan per jaar verschillen. Wie leent, bouwt een studieschuld op. Die schuld moet je na je opleiding terugbetalen, ook met rente. Het is niet mogelijk om je studieschuld op naam van iemand anders te zetten, bijvoorbeeld een van je ouders.
De regels voor het terugbetalen hangen af van de periode waarin is gestudeerd. Niet iedereen lost via dezelfde regels af. Lees hier hoe het werkt. Houd rekening met de impact van de studieschuld op de hypotheek.
Meer weten? Lees verder op deze website.