Studeren

Ben jij er klaar voor?

Hier heb jij recht op als student

Alles dat je moet weten voordat je gaat studeren

 Print

Studenten krijgen de mogelijkheid geld te lenen voor hun studie (het studievoorschot). Deze lening is niet verplicht. Hier lees je waar jij (nog meer) recht op hebt als student.

Bachelor- en masterstudenten krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van het studievoorschot. Dit is een lening van de overheid tegen voordelige voorwaarden Lees hier meer.

Volg je een mbo-opleiding? Dan ontvang je mogelijk studiefinanciering. Lees hier wat de voorwaarden zijn. Studiefinanciering voor mbo bestaat uit een basisbeurs, een eventuele aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs, het studentenreisproduct en een eventuele aanvullende beurs zijn altijd een gift indien je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 volgt. Volg je een opleiding op niveau 3 of 4? Dan worden de basisbeurs, het studentenreisproduct en de aanvullende beurs pas een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt (prestatiebeurs). Hier lees je meer.

De meeste studenten mogen gratis reizen dankzij het studentenreisproduct (de ov-kaart voor studenten). Hiermee kun je als student gratis of met korting reizen in het openbaar vervoer. Let op: doe je mbo 3 of 4 óf studeer je aan hbo of universiteit? Dan is je studentenreisproduct een lening (in 2022 €104,42 per maand). Het studentenreisproduct is alleen een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt. Dat geldt ook voor mbo’ers die een voltijdopleiding volgen (je hoeft hiervoor geen 18 jaar oud te zijn).

Als student kun je een aanvullende beurs krijgen. Of je deze beurs krijgt is afhankelijk van het inkomen van je ouders van 2 jaar geleden. Doe je mbo 1 of 2, dan mag je de aanvullende beurs altijd houden. Doe je mbo 3 of 4? Dan is je beurs een lening. Alleen als je binnen 10 jaar je diploma behaalt, wordt je aanvullende beurs een gift. Dat geldt ook wanneer je een hbo of wo-opleiding volgt. Wil je weten of het zin heeft om een aanvullende beurs aan te vragen? Dat check je hier.

Ben jij voor 1 september 2015 aan je studie begonnen, dan val je nog onder het oude stelsel. Dit betekent dat voor jou de basisbeurs, het studentenreisproduct en de aanvullende beurs een gift kunnen worden als je binnen 10 jaar je studie succesvol afrondt. Lukt dit niet? Dan moet je alles terugbetalen.

Studenten die gestart zijn met hun studie in de periode september 2015 tot en met augustus 2019 hebben na hun studie recht op een studievoucher. Dit geldt alleen voor studenten die binnen tien jaar een hbo-diploma of volledig wo-diploma (bachelor + master) hebben behaald. Deze studievoucher voor na- of bijscholing bedraagt ongeveer € 2.000,- en is bedoeld als investering in het hoger onderwijs. Studenten mogen die voucher 5 tot 10 jaar na hun afstuderen gebruiken voor bijscholing.

De verplichte aflosfase is met ingang van 1 januari 2016 van 15 jaar naar 35 jaar gegaan. Was jij voor deze periode al aan het afbetalen? Dan geldt deze regeling niet voor jou. Wie minder verdient dan het minimumloon hoeft niet af te lossen. Hier vind je meer informatie over de aflossingsregels.

Meer weten? Lees verder op deze website.

Nog vragen?

Ben je benieuwd hoe het met jouw verzekeringen en studiekosten zit? Of is jouw situatie anders door bijvoorbeeld ziekte of topsport? Stel deze hier en ontvang antwoord van de beste adviseurs. Vrij en zonder voorwaarden!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Studeren

Bekijk alle onderwerpen

Niet vergeten: Ben jij klaar om op kamers te gaan? 

Hoe? Lees verder

Deel deze
pagina

16
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?