Studeren

Ben jij er klaar voor?

Check: ben jij financieel klaar voor je studie? 

 Print

Met deze check weet je zeker dat je de belangrijkste dingen hebt geregeld en waar je eventueel nog zou kunnen besparen!

Starten met studeren kan alleen als je collegegeld is betaald. Bij veel onderwijsinstellingen is dit een hoog bedrag dat je in overleg ook in termijnen kunt betalen. Informeer bij je onderwijsinstelling wat de mogelijkheden zijn. De wettelijke hoogte van het collegegeld voor universiteit of hogeschool is in het jaar 2023-2024 € 2.314 en voor het jaar 2024-2025 € 2.530.

Iedere student heeft recht op studiefinanciering. De basisbeurs is teruggekeerd. Daarnaast bestaat de financiering uit het studentenreisproduct, een aanvullende beurs en eventueel een lening en collegegeldkrediet.

  • Studentenreisproduct: OV-studentenkaart: met dit reisproduct kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Deze krijg je bij het aanvragen van je studiefinanciering. Wil je geen lening, maar wel een ov-studentenkaart? Vraag dan alsnog de studiefinanciering aan. Tijdens de aanvraag kun je invullen dat je geen geld wilt lenen.
  • Aanvullende beurs:
    Dit onderdeel van de studiefinanciering is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Hoe hoger het inkomen, hoe lager het bedrag van je aanvullende beurs. De aanvullende beurs is een gift als je je diploma binnen 10 jaar hebt behaald.

Lees hier meer over de veranderingen in de studiefinanciering.

Veel organisaties bieden studentenkortingen aan. Zo bestaan er speciale studentenverzekeringen en studentenbankproducten waar je tegen een lager tarief van de diensten gebruik kunt maken. Daarnaast geven veel sportinstanties en culturele instellingen korting aan studenten en kun je een krantabonnement afsluiten voor een studentenprijs. Loop dus voor je met jouw studie begint al jouw kostenposten door en bekijk per instantie of je kunt besparen!

Omdat je als student over het algemeen een laag inkomen hebt, heb je recht op extra toeslagen zoals zorgtoeslag en huurtoeslag. En wist je dat je studiekosten zoals boeken en collegegeld ook kunt aftrekken van de belasting? Lees hier meer over op Belastingdienst.nl

Nog vragen?

Ben je benieuwd hoe het met jouw verzekeringen en studiekosten zit? Of is jouw situatie anders door bijvoorbeeld ziekte of topsport? Stel deze hier en ontvang antwoord van de beste adviseurs. Vrij en zonder voorwaarden!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Studeren

Bekijk alle onderwerpen

Niet vergeten: Ben jij klaar om op kamers te gaan? 

Hoe? Lees verder

Deel deze
pagina