Studeren
Ben jij er klaar voor?
Als je gaat studeren bestaat er een kans dat je direct in het eerste studiejaar of gedurende het jaar op kamers zult gaan. Weg van je ouders en op fietsafstand van je opleiding. Voor veel studenten is dit de tijd van hun leven. Geniet onbezorgd van je studententijd als je onderstaande dingen goed hebt geregeld!
Mits je geen illegale woning bewoont of een stiekeme onderhuurder bent kun je je inschrijven bij de gemeente. Dit kan bij de meeste gemeentes digitaal. Naast dat het verplicht is om in een gemeente ingeschreven te staan is het ook nog eens nuttig: ontvang je post op je woonadres, bezoek de zorginstellingen in jouw buurt en vraag je paspoort aan bij het gemeenteloket om de hoek!
Sommigen zal je al hebben, sommigen moeten worden gewijzigd. Check jouw situatie voor de volgende verzekeringen:
ZiektekostenverzekeringEen uit de hand gelopen feestje, van je fiets vallen en ziekte: ook als student kun je er zomaar extra zorgkosten bij krijgen. Laat je niet verrassen en sluit een goede ziektekostenverzekering af. Er bestaan ook speciale studentenverzekeringen waar je tegen een laag bedrag goed bent verzekerd!
InboedelverzekeringStudentenhuizen hebben over het algemeen niet de beste sloten en je laptop is zo van je bureau gestolen. Sluit een goede verzekering af waarmee je je inboedel veilig stelt. Check overigens de voorwaarden goed: welke spullen zijn meeverzekerd en welke niet?
AansprakelijkheidsverzekeringEen ongeluk zit in een klein hoekje: je morst bier over de laptop van je huisgenoot of je fietst tegen een auto aan. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je in ieder geval verzekerd voor dit soort ongelukjes. Let op dat je je niet dubbel verzekert, op de polis van je ouders zijn soms studerende uitwonende kinderen meeverzekerd!
FietsverzekeringAls je gaat wonen in een grote studentenstad loop je het risico dat je fiets gestolen wordt. Als je die nieuwe fiets niet uit je eigen zak wilt betalen dan kun je je stalenros verzekeren.
Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten. Op de site van de belastingdienst kun je checken of je hier recht op hebt en de huurtoeslag aanvragen. De bedragen van de toeslagen kunnen flink oplopen dus dit is zeker de moeite waard om uit te zoeken. Het kan zomaar een maand boodschappengeld zijn!
Uiteraard is het een optie om mee te liften met het netwerk van je buren of je huisgenoten. Maar wil je veilig internetten en niet op primetime met een trage internetverbinding zitten waardoor je je deadline mist? Dan kun je beter je eigen internetabonnement afsluiten.
Weten je financieel adviseur, de bank, DUO, belastingdienst, sportclub en je ouders wat je nieuwe adres is? Geef tijdig je nieuwe adres door zodat je geen belangrijke post hoeft te missen.
Ben je benieuwd hoe het met jouw verzekeringen en studiekosten zit? Of is jouw situatie anders door bijvoorbeeld ziekte of topsport? Vraag het onze adviseurs!