Inzicht in: scheiden
Antwoorden op jouw vragen
Zij bieden hulp bij een scheiding
Wie kunnen je helpen bij het verwerken van een scheiding?
Na een scheiding moeten er veel praktische knopen doorgehakt worden. Om duidelijke afspraken te maken, moeten je ex-partner en jij blijven communiceren. Lukt dit niet langer? Schakel dan de hulp in van een mediator. Een mediator is een onafhankelijke, derde partij die helpt bij het communiceren en het maken van afspraken waar jullie allebei tevreden mee zijn. Het inschakelen van een mediator voorkomt dat je ex-partner en jij straks lijnrecht tegenover elkaar staan in de rechtszaal waardoor de rechter de beslissingen moet nemen. Zodra je ex-partner en jij het met elkaar eens zijn, kunnen de gemaakte afspraken vastgelegd worden door een notaris.
De afspraken die je ex-partner en jij hebben gemaakt na de scheiding, kunnen door een notaris worden vastgelegd in het scheidingsconvenant. Het scheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst die rechtsgeldig is. De rechter bekrachtigd het scheidingsconvenant.
Ook de notaris kan jullie begeleiden bij en adviseren over belangrijke zaken omtrent de scheiding, zoals de alimentatie, de verdeling van het vermogen en het opstellen van het ouderschapsplan. Steeds meer notarissen werken ook als mediator.
Een scheiding kost nou eenmaal veel geld. Een financieel adviseur kan je adviseren over de financiële gevolgen van de scheiding en het maken van financiële beslissingen. Wat te doen met kinder- en partneralimentatie, de eigen woning, het opgebouwde pensioen, eventuele schulden, jullie vermogen, spaarverzekeringen en beleggingen? De financieel adviseur deelt een vakkundig advies.
Ook de financieel adviseur kan jullie begeleiden bij en adviseren over belangrijke zaken omtrent de scheiding, zoals de alimentatie, de verdeling van het vermogen en het opstellen van het ouderschapsplan. Steeds meer financieel adviseurs werken ook als mediator.