Inzicht in: scheiden

Antwoorden op jouw vragen

Zij bieden hulp bij een scheiding

Wie kunnen je helpen bij het verwerken van een scheiding?

 Print

Mediator

Na een scheiding moeten er veel praktische knopen doorgehakt worden. Om duidelijke afspraken te maken, moeten je ex-partner en jij blijven communiceren. Lukt dit niet langer? Schakel dan de hulp in van een mediator. Een mediator is een onafhankelijke, derde partij die helpt bij het communiceren en het maken van afspraken waar jullie allebei tevreden mee zijn. Het inschakelen van een mediator voorkomt dat je ex-partner en jij straks lijnrecht tegenover elkaar staan in de rechtszaal waardoor de rechter de beslissingen moet nemen. Zodra je ex-partner en jij het met elkaar eens zijn, kunnen de gemaakte afspraken vastgelegd worden door een notaris.

 

Notaris

De afspraken die je ex-partner en jij hebben gemaakt na de scheiding, kunnen door een notaris worden vastgelegd in het scheidingsconvenant. Het scheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst die rechtsgeldig is. De rechter bekrachtigd het scheidingsconvenant.

Ook de notaris kan jullie begeleiden bij en adviseren over belangrijke zaken omtrent de scheiding, zoals de alimentatie, de verdeling van het vermogen en het opstellen van het ouderschapsplan. Steeds meer notarissen werken ook als mediator.

 

Financieel adviseur

Een scheiding kost nou eenmaal veel geld. Een financieel adviseur kan je adviseren over de financiële gevolgen van de scheiding en het maken van financiële beslissingen. Wat te doen met kinder- en partneralimentatie, de eigen woning, het opgebouwde pensioen, eventuele schulden, jullie vermogen, spaarverzekeringen en beleggingen? De financieel adviseur deelt een vakkundig advies.

Ook de financieel adviseur kan jullie begeleiden bij en adviseren over belangrijke zaken omtrent de scheiding, zoals de alimentatie, de verdeling van het vermogen en het opstellen van het ouderschapsplan. Steeds meer financieel adviseurs werken ook als mediator.

Vragen over scheiden of de financiële afwikkeling?

Finfin van Adfiz geeft inzicht in de meest voorkomende situaties. Andere vragen of hulp nodig? Stel je vraag aan één van de aangesloten onafhankelijk financieel adviseurs. Anoniem en kosteloos.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Praktijkverhaal: scheiden, en dan?
Het verhaal van financieel adviseur en mediator Arie van den Top
Lees hier>

Deel deze
pagina