Inzicht in: scheiden
Antwoorden op jouw vragen
Stappenplan: hoe nu verder met de kinderen?
Informatie over scheiden met kinderen
De knoop is doorgehakt: jullie gaan uit elkaar. Wat betekent dit voor de kinderen? Onderstaand stappenplan geeft een overzicht van de zaken waar je aan moet denken na een scheiding met betrekking tot de kinderen.
Een scheiding maakt veel emoties los. Niet alleen bij jou en je ex-partner, maar ook bij de kinderen. Zij zullen veel vragen hebben over de scheiding. Daarom is het belangrijk het nieuws op een goede manier te brengen en duidelijk met je kinderen te communiceren. Hoewel het afhankelijk is van de leeftijd van de kinderen hoe je hier het beste mee om kunt gaan, delen we tien algemene tips met je:
Het inschakelen van een mediator is niet verplicht. Lukt het jou en je (ex-)partner echter niet meer om op een effectieve manier te communiceren en afspraken te maken? Dan is het aan te raden de hulp van een mediator of echtscheidingsbemiddelaar te overwegen. Onder leiding van een mediator proberen jij en je ex afspraken te maken en tot een oplossing te komen waar jullie beiden tevreden mee zijn. Soms gaat dit beter onder leiding van een derde, onafhankelijke partij.
Voor kinderen die tijdens het huwelijk geboren zijn, geldt dat beide ouders in principe het ouderlijk gezag houden. Voor een samenlevingscontract gelden dezelfde regels wanneer de vader het kind erkend heeft. Indien je geen gezamenlijk gezag wilt, kun je de rechter verzoeken om het gezag aan één ouder toe te wijzen. Als de rechter het niet in het belang van het kind/de kinderen acht om het ouderlijk gezag aan beide ouders toe te wijzen, kan hij oordelen het gezag aan één van de ouders toe te wijzen.
Kinderen vanaf twaalf jaar mogen bij de rechter aangeven bij wie zij zelf liever willen wonen. De afspraken die gemaakt worden, worden vastgelegd in het ouderschapsplan dat door beide ouders ondertekend moet worden. Zie stap 5.
Zorgregeling
Bij een verdeling van het ouderlijk gezag moeten je ex-partner en jij afspraken maken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken. Dit wordt de zorgregeling genoemd. Waar wonen de kinderen op welke dagen? Wie betaalt wat? Hoe regelen jullie het tijdens de vakanties? Dit zijn afspraken die worden opgenomen in het ouderschapsplan. (zie stap 5).
Omgangsregeling
Indien het ouderlijk gezag aan één van de ouders is toegewezen, heeft de andere ouder recht op een omgangsregeling. Hij of zij is niet verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van het kind/de kinderen, maar er moet wel een omgangsregeling komen waar beide ouders zich aan zullen houden. Als er sprake is van een omgangsregeling, worden deze afspraken eveneens in het ouderschapsplan opgenomen (zie stap 5).
Wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn, zijn jij en je partner na een scheiding of een ontbinding van een geregistreerd partnerschap verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt ook voor ouders met gezamenlijk gezag die niet langer samenwonen of het samenlevingscontract willen verbreken. In een ouderschapsplan worden afspraken over de opvoeding en verzorging van de kinderen opgenomen, zoals het ouderlijk gezag en de zorgregeling. Kijk hier op de website van de Rijksoverheid waar het ouderschapsplan aan moet voldoen.
Totdat het kind 21 jaar oud is, moet er kinderalimentatie worden betaald. Tot de 18e verjaardag is de kinderalimentatie bedoeld als bijdrage voor de kosten van de opvoeding en verzorging. Na de 18e verjaardag dient de kinderalimentatie als bijdrage voor de studie en het levensonderhoud. Vanaf het 18e jaar wordt de kinderalimentatie aan het kind zelf overgemaakt.
De hoogte van het bedrag is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst wordt er gekeken welk bedrag nodig is om in het levensonderhoud van het kind te voorzien. Hierbij wordt ook gekeken naar de mate van welvaart die het kind gewend is, de huidige levensstandaard. Ook wordt gekeken naar de draagkracht: hoeveel kan de ouder die verplicht is alimentatie te betalen bijdragen en hoeveel heeft de ouder die de kinderalimentatie vangt nodig.
Kinderalimentatie heeft altijd voorrang op partneralimentatie. Wil jij globaal berekenen hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden? Dat kan hier. Let op: dit is een globale inschatting en het resultaat kan afwijken van de daadwerkelijke hoogte van de kinderalimentatie. Komen jullie er samen niet uit? Dan moet er een rechter aan te pas komen om de hoogte van de kinderalimentatie te bepalen. Dit gebeurt naar aanleiding van de tremanormen of alimentatienormen: normen die rechters hebben ontwikkeld om de hoogte van de alimentatie te kunnen bepalen.
Woon of werk je in Nederland en heb je kinderen tussen de 0 en 18 jaar oud? Dan krijg je kinderbijslag. De kinderbijslag is een bedrag dat je één keer per kwartaal krijgt van de overheid en dient als bijdrage voor de kosten van de opvoeding en verzorging van je kinderen. Na een scheiding moet de kinderbijslag verdeeld worden tussen de ouders.
De kinderbijslag wordt uitbetaald aan de ouder waar het kind woont. Bij een verdeling van het ouderlijk gezag of bij co-ouderschap (het kind woont 50/50 bij beide ouders), kan ervoor gekozen worden de kinderbijslag te verdelen. Dit moet eveneens opgenomen worden in het ouderschapsplan.