Inzicht in: scheiden
Antwoorden op jouw vragen
Regelen: welke verzekeringen heb je nu nodig?
Scheiden en verzekeringen
Ga na welke verzekeringen jullie samen hebben afgesloten en kijk vervolgens wat de scheiding voor gevolgen heeft voor deze verzekeringen en welke verzekeringen aangepast of opgezegd moeten worden. Een financieel adviseur kan helpen bij het nemen van beslissingen met betrekking tot de verzekeringen.
Sommige verzekeringen zijn inmiddels geld waard. Denk aan je levensverzekering, lijfrentepolis of kapitaalverzekering. Deze verzekeringen moeten naar waarde verdeeld worden. Breng in kaart wat de afkoopwaarde is van deze verzekeringen. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar. Dit bedrag wordt eveneens gezien als vermogen en moet tussen jullie verdeeld worden. Blijft de verzekering op jouw naam staan, dan moet de verzekering vaak aangepast worden. Zo staat een (ex-)partner bijvoorbeeld vaak als begunstigde op de polis van een levensverzekering vermeld, dit moet worden veranderd.
Terwijl jullie getrouwd waren, hebben jullie waarschijnlijk diverse gezamenlijke verzekeringen afgesloten. Na een scheiding moeten deze opnieuw aangevraagd of aangepast worden. Voorbeelden van verzekeringen zijn:
* Zorgverzekering
Stellen die getrouwd zijn hebben veelal een gezamenlijke zorgverzekering afgesloten. Na een scheiding moet de zorgpolis gesplitst of opgezegd worden. Over het algemeen kun je dit gewoon online regelen bij je zorgverzekeraar. Zodra de scheiding in gang gezet wordt, moet je je scheiding doorgeven bij je zorgverzekeraar omdat er enkele veranderingen plaats zullen gaan vinden. Krijg je nu bijvoorbeeld korting via de werkgever van je ex-partner? Dan vervalt deze korting. Wordt de premie nu afgeschreven van één rekening? Dan moet je dit aanpassen naar je eigen bankrekeningnummer. Kijk welke aanvullende verzekeringen jij wilt afsluiten. Dit kan verschillen met de zorgverzekering die je voorheen met je ex-partner had. Ook de kinderen moeten nu overgezet worden naar de zorgpolis van jou of je ex-partner. Na een scheiding is het gebruikelijk dat kinderen worden opgenomen in de zorgpolis van de verzorgende ouder, zodat eventuele zorgkosten door hem of haar betaald kunnen worden.
* Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering staat afgesloten op een adres. Neem jij de helft van de spullen mee? Dan zijn deze spullen niet meer verzekerd tegen bijvoorbeeld brand. Ook de waarde van de inboedel is nu waarschijnlijk gehalveerd. Ga daarom na of de inboedelverzekering aangepast of opgezegd moet worden.
* Opstalverzekering/woonhuisverzekering
Een opstalverzekering is eveneens gebonden aan de woning. De persoon die in de woning blijft wonen neemt daarom ook deze verzekering over. Vertrekken jullie allebei en wordt de woning verkocht? Dan mag de verzekering pas worden opgezegd zodra het huis daadwerkelijk verkocht is. Doen jullie dit eerder, dan zijn jullie niet verzekerd tegen schade aan de woning.
Sommige verzekeringen heb je na een scheiding niet langer nodig. Denk aan een inboedelverzekering voor een huis waar jullie niet meer wonen, een reisverzekering terwijl je nu geen lange reizen meer zult maken of een autoverzekering voor een auto die verkocht is. (Tip: houd bij die laatste verzekering ook rekening met de verdeling van de opgebouwde schadevrije jaren.) Ga je verzekeringen na en zeg de verzekeringen die niet langer nodig zijn op. Houd hierbij wel rekening met de opzegtermijn die sommige verzekeringsmaatschappijen hanteren.