Inzicht in: scheiden

Antwoorden op jouw vragen

Scheiden en de hypotheek

Wat moet er allemaal geregeld worden?

 Print

Je partner en jij hebben besloten om uit elkaar te gaan. Hebben jullie samen een koophuis en een hypotheek? Dan wil je uiteraard wel dat alles goed geregeld wordt. Helaas wordt er vaak onderschat hoe complex de financiële afwikkeling van een scheiding kan zijn wanneer er sprake is van een gezamenlijke woning en hypotheek. De hulp van een financieel expert is in deze situaties vaak onmisbaar. We leggen twee veelvoorkomende situaties aan je uit.

Situatie 1: Een partner uitkopen

Wanneer één van jullie de ander wil uitkopen en de hypotheekschuld op zich wil nemen, moet er van alles geregeld worden. Wij ontwikkelden als hulpmiddel een stappenplan en checklist. Door de stappen zorgvuldig te volgen help je toekomstige problemen te voorkomen.

>> Download hier het stappenplan

Situatie 2: Het huis wordt verkocht

Wanneer beide partners onvoldoende geld hebben om de ander uit te kopen en de lasten te dragen - of hier geen behoefte aan hebben - moet de woning verkocht worden. De overwaarde of restschuld wordt dan verdeeld. Hebben jullie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en wordt de woning verkocht tegen een lagere prijs dan de hypotheekschuld? Dan is het mogelijk dat de NHG de restschuld op zich neemt.

Vragen over scheiden of de financiële afwikkeling?

Finfin van Adfiz geeft inzicht in de meest voorkomende situaties. Andere vragen of hulp nodig? Stel je vraag aan één van de aangesloten onafhankelijk financieel adviseurs. Anoniem en kosteloos.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

De hypotheek:
Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid

Download hier het stappenplan >

Deel deze
pagina