Inzicht in: scheiden

Antwoorden op jouw vragen

Checklist: scheiden en financiën

Alles geregeld?

 Print

Een scheiding heeft grote financiële gevolgen. Houd rekening met deze (financiële) checklist zodat jij niets vergeet te regelen op financieel gebied.

Zijn er afspraken gemaakt? Wat staat er op papier? Kijk altijd eerst wat er is afgesproken én wat er wettelijk geregeld is na een scheiding zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Alles wat jullie bezitten moet na een scheiding - tenzij anders afgesproken - eerlijk verdeeld worden. Denk niet alleen aan de woning en de inboedel, maar ook de waarde van de verzekeringen, beleggingen en eventuele schulden zijn hierbij van belang. Kijk hier voor meer informatie op deze pagina

Hebben jullie een koopwoning? Spreek dan af wat jullie met de woning gaan doen: verkopen? De ander uitkopen? Deze beslissing heeft gevolgen voor de hypotheek. Kijk hier  voor meer informatie.

Zijn er kinderen in het spel? Dan moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden over de zorg en de kosten. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Kijk hier  voor meer informatie.

Breng de pensioenfondsen op de hoogte van de scheiding en spreek met je partner af hoe het pensioen na de scheiding verdeeld wordt. Kijk hier  voor meer informatie.

Welke verzekeringen hebben je ex-partner en jij samen afgesloten en welke verzekeringen moeten worden aangepast of opgezegd? Loop al je verzekeringen na en pas ze waar nodig aan aan de nieuwe situatie. Kijk hier  voor meer informatie.

Wat betekent een scheiding voor je belastingaangifte? Het antwoord op enkele belangrijke vragen vind je hier .

Waar je voorheen wellicht geen recht had op toeslagen, kan dat na een scheiding wel het geval zijn. Ook kan de hoogte van je toeslagen veranderen na een scheiding. Controleer hier op de site van het NIBUD of je recht hebt op de toeslagen.

Vragen over scheiden of de financiële afwikkeling?

Finfin van Adfiz geeft inzicht in de meest voorkomende situaties. Andere vragen of hulp nodig? Stel je vraag aan één van de aangesloten onafhankelijk financieel adviseurs. Anoniem en kosteloos.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Zij bieden hulp
bij een scheiding

Deel deze
pagina

2
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?