Schade door noodweer

Schade geleden

Schade geleden, wat nu?

Probeer ergere schade te voorkomen

 Print

Ook al doe je alles om schade te voorkomen. Soms krijgt pech de overhand en krijg je toch te maken met schade aan huis en auto. Opruimen en herstellen is natuurlijk het eerste wat je in zo’n geval zou willen doen, maar voor de verzekering is dit niet altijd handig. Wat te doen bij schade?

Je bent verplicht om direct maatregelen te nemen om verdere schade te voorkomen. Probeer bijvoorbeeld een lekkage direct af te dichten en overtallig water te verwijderen. Soms moet je voor het nemen van deze noodmaatregelen kosten maken. Meld deze kosten altijd bij je verzekeraar.

De foto’s zijn een bewijs voor de geleden schade. Maak er zoveel mogelijk en zorg ervoor dat de schade goed zichtbaar in beeld is.

Probeer hier zo nauwkeuring mogelijk in te zijn. Je verzekeraar heeft dit bijvoorbeeld nodig in het geval van weerschade. Ze kunnen dan bij het KNMI navragen of het klopt dat er op dat moment een harde regenbui of storm langs je huis raasde. 

Of de geleden schade wel of niet verzekerd is hangt af van je verzekeraar. Raadpleeg je polisvoorwaarden en/of neem contact op met je adviseur om je hierbij te helpen. Woon je in een huurwoning? Meld de geleden schade ook bij de verhuurder. Hij of zij kan de schade verhalen op zijn of haar eigen opstalverzekering.

Grote schade aan jouw huis kan erg ingrijpend zijn. Om die reden hebben verzekeraars gezamenlijk Stichting Salvage opgericht. Bij grote schade zal de hulpdienst een coördinator van deze stichting inschakelen die direct ter plaatse komt en je op weg helpt. Denk aan tijdelijk onderdak en de opslag van spullen maar ook aan het voorkomen van nog meer schade.

De verzekeraar zal de schade beoordelen. Afhankelijk van de grootte en de uitzonderlijkheid van de schade zal er een schade-expert langs komen. Deze persoon neemt de schade op en zal het schadebedrag vaststellen.

Tip: Het kan zijn dat je het niet eens bent met de vaststelling van het schadebedrag. In dat geval heb je recht om (naar eigen keuze) een tweede expert in te schakelen (een contra-expert). Hij of zij zal ook een rapport opstellen en bespreken met de expert die het eerste rapport gemaakt heeft. Komen zij er samen ook niet uit dan wordt er een derde expert bij gehaald. De uitspraak van deze laatste expert is bindend.

Nog vragen?

Inzicht is de belangrijkste factor bij het nemen van financiële beslissingen. Heb je vragen over schade? Stel deze hier en ontvang antwoord van de beste adviseurs. Vrij en zonder voorwaarden!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Meest gestelde vragen

"Mijn huis is onbewoonbaar: wat moet ik doen?"

Deel deze
pagina

4
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?