Schade door noodweer
Stormschade
Op een stormachtige middag een lange strandwandeling maken en die afsluiten met een kop dampende chocolademelk bij de open haard is de leuke kant van storm. Helaas veroorzaakt storm en harde wind ook veel narigheid. Een boom die omwaait op jouw huis, schuur of auto. Een flinke lekkage of dakpannen die van je huis gewaaid zijn. Wanneer spreken we van stormschade en hoe ben je hier tegen verzekerd?
Je kan pas spreken van stormschade als het schade is die direct veroorzaakt wordt door storm. Officieel kunnen we pas spreken van storm bij windkracht 9, maar de verzekeraar verzekert jouw opgelopen schade al bij wind vanaf windkracht 7 (14 meter per seconde). Schade die je hierdoor kan oplopen zijn:
Of jouw schade ook daadwerkelijk stormschade mag heten wordt bepaald door de verzekeraar. Deze gebruikt hiervoor de bevindingen en windmetingen van het KNMI.
Je woning
Als je een koopwoning hebt, zul je hiervoor een inboedel- en opstalverzekering af moeten sluiten; deze verzekeringen bieden meestal ook dekking voor schade door storm. Heb je een huurwoning? Dan heb je vaak voldoende aan alleen een inboedelverzekering, maar let er hierbij wel op dat eventueel eigenaarsbelang (zoals een schutting in de tuin) is meeverzekerd; dit is vaak niet standaard geregeld en zul je dus zelf aan moeten geven.
Let op: niet iedere verzekeraar dekt dezelfde schade voor eenzelfde bedrag. Er kunnen grote verschillen zitten tussen inboedel- en opstalverzekeringen. Bekijk je polisvoorwaarden om zeker te weten waar je in het geval van stormschade recht op hebt. Voor stormschade is vaak een eigen risico van toepassing; neem contact op met je adviseur om navraag te doen of dit bij jou ook van toepassing is.
Je auto
Met een autoverzekering is je auto vaak verzekerd voor schade door rondvliegende takken, dakpannen en omvallende bomen. Hiervoor heb je wel een allrisk verzekering of een beperkt cascoverzekering nodig; is je auto alleen WA verzekerd, dan is schade door storm helaas niet gedekt.
Bij stormschade aan je woonhuis of inboedel geldt meestal een (hoger) eigen risico dan bij andere schades. Het eigen risico verschilt per verzekeraar en verzekering maar ligt meestal tussen de €225,- en €500,-. Heb je een autoverzekering met een eigen risico, dan zal dit eigen risico ook van toepassing zijn als je stormschade aan je auto hebt. Een stormschade is (bij de meeste verzekeringen) niet van invloed op de korting wegens schadevrij rijden.