Recreatiewoning kopen

Maak je dromen waar

Hoe kan ik een recreatiewoning financieren?

Alle opties op een rij

 Print

Wil je een recreatiewoning kopen, dan kun je de financiering hiervoor op verschillende manieren regelen. Het is ook mogelijk om deze verschillende manieren te combineren. Let daarbij wel op wat je maximaal kunt besteden. Het zou jammer zijn als je door de aanschaf van een recreatiewoning je de vaste lasten niet meer kunt betalen!

4 opties op rij

Een recreatiewoning kan (deels) gefinancierd worden met een tweede hypotheek of een recreatiewoning hypotheek. Deze verschillen op een aantal punten met een ‘gewone’ hypotheek voor een woonhuis.


  • Geen renteaftrek

Het grootste verschil is de renteaftrek: je mag de rente voor een tweede- of recreatiewoning namelijk niet van de belasting aftrekken. Je betaalt dus meer rente dan bij een gewone hypotheek.


  • Andere voorwaarden

De recreatiewoning hypotheek moet aan andere voorwaarden voldoen, die per bank kunnen verschillen. Voorbeelden van andere voorwaarden zijn:
- De woning mag niet permanent worden bewoond
- De woning is van steen of beton gemaakt
- De woning is niet verplaatsbaar
- De woning heeft een minimum executiewaarde van 100.000 euro
- De maximale looptijd van de hypotheek mag 25 jaar zijn
- De woning staat op eigen grond of er is sprake van directe erfpacht
- De woning is voorzien van een eigen cv, toilet, badkamer en keuken en is aangesloten op gas,- water- en elektriciteitsleidingen


Als je een recreatiewoning in het buitenland wilt kopen, dan kan je kiezen voor een hypotheekverstrekker in Nederland of in het land waar je de woning wilt kopen. Een hypotheek voor een woning in België, Duitsland, Spanje of Frankrijk is vaak makkelijker te krijgen dan een hypotheek voor een woning in andere landen. Vergelijk banken met elkaar en ontdek waar jij het beste terecht kunt.

Tip!
Wil je een hypotheek in een ander land afsluiten, dan is het verstandig om een adviseur in de arm te nemen die de taal en de financiële regels in dat land goed kent. Zo voorkom je dat je tekent voor een hypotheek met onderdelen die je niet goed begrijpt.

Tip! Check of het land waar je een recreatiewoning koopt een belastingverdrag heeft met Nederland. Als dat niet zo is loop je het risico dat je in beide landen vermogensbelasting en/of inkomstenbelasting (indien je jouw woning ook verhuurt) moet betalen over de woning.

Een vakantiewoning zal vaak (gedeeltelijk) worden gefinancierd door eigen vermogen.

Voordeel:
Je hoeft minder schulden te maken en dus minder rente te betalen.

Nadeel:
Je eigen vermogen zit vast in je woning. Dit vermogen kun je niet meer gebruiken voor andere doeleinden totdat je je vakantiehuis weer verkoopt. Ook ontvang je geen rente over dit bedrag.

Kan de bank je geen hypotheek verstrekken omdat je niet aan de voorwaarden voldoet? En is je eigen vermogen niet toereikend? Dan kun je ook kiezen voor het afsluiten van een persoonlijke lening. Dit is een lening waarbij je een vast bedrag leent met elke maand een vaste aflossing. De rente op een persoonlijke lening ligt wel een stuk hoger dan de hypotheekrente, omdat de woning niet als onderpand voor de bank geldt.

Recreatiewoning kopen

Hoe verzeker ik een vakantiewoning?

Ga je een recreatiewoning bezichtigen?

Neem deze handige checklist mee!

Deel deze
pagina