Pensioen opbouwen

en een zorgeloze oudedag    

Voorwaarden goed pensioen

Pensioen voorwaarden op een rij

Waar moet ik aan voldoen om een goed pensioen te hebben straks?

Pensioen voorwaarden overzicht

 Print

Je kunt nog zo hard werken, bijsparen en bezuinigen met als doel een zorgeloze oude dag. Maar zeker niet minder belangrijk zijn de voorwaarden die gesteld worden aan een goed pensioen. Houd de volgende punten dan ook in de gaten.

Gemiddeld begint de pensioenopbouw via de werkgever op 21-jarige leeftijd. Maar dit hangt natuurlijk af van wanneer je zelf gaat werken en hoeveel je werkt. Bovendien biedt niet elke werkgever een pensioenregeling aan. Daarnaast is het raadzaam om op jonge leeftijd al na te denken of je je pensioen aan wilt vullen (lees hier een artikel met mogelijkheden ). Hoe jonger je namelijk begint, hoe langer je de tijd hebt om tot een groot bedrag te komen, hoe minder geld je periodiek opzij hoeft te leggen.

Ieder gewerkt jaar bouw je pensioen op. Deeltijd werken, onbetaald verlof of een tussenjaar betekent minder pensioen opbouwen. Pensioenfondsen hanteren een termijn van 35 tot 40 jaar voor het opbouwen van een voldoende pensioen.

Vijftig jaar voordat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, begint de opbouw van je AOW. Om voor een volledig AOW-pensioen in aanmerking te komen moet je al die tijd in Nederland hebben gewoond. Heb je tijdens deze periode ook in het buitenland gewoond of gewerkt dan mis je een deel van je AOW-pensioen. Per jaar bouw je 2% van je AOW-pensioen op.

Wil je geen AOW mislopen door een avontuur in het buitenland? Je kan een verzekering afsluiten als je in het buitenland gaat werken of je kunt ontbrekende jaren inkopen. 

Pensioen

Bekijk alle onderwerpen

Een goed pensioen

Inventariseren en adviseren

Hoe bouw ik een pensioen op?

Het pensioenhuis

Deel deze
pagina