“De consument praat veel over de verhoging van de pensioenleeftijd, terwijl maar weinigen controleren wat het nu daadwerkelijk voor hem of haar betekent.” Ruud (48), financieel adviseur, vraagt zijn klanten regelmatig of zij al weten hoe hun pensioen is geregeld. “Ik weet dat men eigenlijk geen zin heeft om in het pensioen te verdiepen, maar het komt voor dat er ineens van alles nog moet worden geregeld.”
Onlangs had Ruud een klant die over drie jaar met pensioen zou gaan. “Hij kwam langs omdat hij zijn AOW ontvangt wanneer hij 65 jaar en 6 maanden is. Nu bleek in zijn arbeidsovereenkomst te staan dat zijn pensioen al op zijn 65e in gaat. Een AOW is op jaarbasis bijna € 9.000, dus je kunt je voorstellen dat hij schrok toen hij ontdekte dat hij het eerste halfjaar geen AOW ontvangt.”
Volgens Ruud is het slim om te checken wat er in je arbeidsovereenkomst staat over het ingaan van je pensioen. “Hier kan een datum staan, bijvoorbeeld de datum waarop je 65 jaar wordt. Als dat zo is, dan is het verstandig om in gesprek te gaan met je werkgever en deze datum te wijzigen naar wanneer je volgens de overheid je pensioenleeftijd hebt bereikt. Nog beter is het om hier geen datum vast te leggen maar de omschrijving ‘AOW-gerechtigde leeftijd’. Mocht er dan iets veranderen in de Pensioenwet, dan zit je altijd goed.”
Deeltijdpensioen is volgens Ruud ook een optie. “Als je je arbeidsovereenkomst verlengt tot aan je wettelijke pensioenleeftijd dan werk je langer door. Als je hiervoor kiest moet je wel je pensioen uitstellen. Je mag volgens de Pensioenwet geen pensioen ontvangen terwijl je nog werkt. Wel is het mogelijk om in deeltijd te werken. Bijvoorbeeld drie dagen werken en over de andere twee dagen alvast een deel van je pensioen ontvangen. Uiteraard moet je werkgever hiermee instemmen.”
Wil je stoppen met werken zodra je je pensioen ontvangt? Ook dan heeft Ruud nog tips: “Bepaal of je het gat tussen het ontvangen van je pensioen en het ontvangen van je AOW kunt opvangen. Misschien heb je een spaarpotje, heb je zelf voor een aanvullend pensioen gezorgd of werkt je partner nog. Controleer dit op tijd, zodat je weet waar je aan toe bent en ook nog de kans hebt om bij te sparen.”
Ruud is overtuigd dat het in ieder geval belangrijk is om eerst te kijken wanneer jouw pensioen volgens je arbeidsovereenkomst ingaat. “En van belang is natuurlijk dat je goed overlegt met je werkgever. Meestal kom je er samen wel uit!”