Pensioen opbouwen

en een zorgeloze oudedag    

Pas op voor een pensioengat

pensioengat personen kampen hiermee

3 feiten waarom je beter maar aan je pensioen kunt gaan denken

personen kampen met pensioengat

 Print

Als je met pensioen gaat en je niet genoeg geld hebt om aangenaam te kunnen leven dan heb je een pensioengat. Een veelgebruikte vuistregel is dat je ongeveer 70% van je laatstverdiende inkomen nodig hebt op je oude dag. Finfin van Adfiz presenteert 3 opvallende feiten. Reden genoeg om vroeg aan je pensioen te gaan denken!

Pensioenen houden steeds meer rekening met het feit dat we steeds ouder worden, maar doen dat nog niet voldoende. Het pensioen dat een 21-jarige vrouw nu opbouwt, moet door de langere levensverwachting straks langer uitgekeerd worden dan waar rekening mee wordt gehouden. Het risico is groot dat er straks niet genoeg in de pot zit waardoor deze 21-jarige vrouw minder uitgekeerd zal krijgen.

Bij een echtscheiding worden pensioenafspraken vaak verdeeld. Bij het veranderen van werkgever verandert het salaris en dus ook het bedrag wat je opbouwt. Na je 25e beginnen met werken, deeltijd werken en onbetaald verlof betekenen minder pensioen opbouwen. Check bij grote wijzigingen in je leven welke invloed die hebben op jouw oude dag en bekijk tijdig wat je kunt doen om het tekort te beperken.

Uit onderzoeken blijkt dat deeltijdpensioen de nieuwe norm gaat worden. Steeds meer werknemers verwachten geleidelijk met pensioen te gaan of volledig door te werken nadat de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Juridisch en fiscaal is het al mogelijk. De werkgever moet de mogelijkheid opnemen in zijn pensioenregeling en de pensioenuitvoerder moet bereid en in staat zijn deeltijdpensioen uit te voeren

Pensioen

Bekijk alle onderwerpen

Wat zijn jouw pensioenrisico’s?

Met deze checklist weet je hoe je ervoor staat!

Hoe bouw ik een pensioen op?

Het pensioenhuis

Deel deze
pagina