Pensioen opbouwen

en een zorgeloze oudedag    

Optimaal genieten van je oude dag

pensioen aanvullen regelen

5 tips om je pensioen aan te vullen

pensioen aanvullen

 Print

Na zo'n 45 jaar noeste arbeid wil je zorgeloos kunnen genieten van je oude dag. Helaas kampen steeds meer Nederlanders met een pensioengat en ziet het pensioen er een stuk minder rooskleurig uit dan ze hadden verwacht. Wees dit voor en spaar op tijd voor je oude dag. Hieronder 5 handige spaartips om je pensioen aan te vullen. Laat je toekomstdroom niet in het water vallen!

Als je via je werkgever aangesloten bent bij een pensioenfonds of pensioenverzekeraar heb je de gelegenheid om bij te sparen. Uiteraard zitten er verschillen tussen de fondsen, maar bij de meeste fondsen kun je via het brutosalaris maandelijks extra sparen in een aparte pensioenpot naast je pensioen. Als je met pensioen gaat wordt je pensioenspaarpot toegevoegd aan de totale pensioenspaarpot. Je uiteindelijke pensioenuitkering wordt dus hoger.

Om je pensioen aan te vullen kun je sparen met een lijfrente. Dit kan met een spaar- of beleggingsrekening (banksparen) of met een verzekering. Daardoor ben je verzekerd van extra inkomen op een afgesproken moment.

Je lijfrente heeft een opbouwfase en een uitkeringsfase. De bankspaarekening of de lijfrenteverzekering sluit je eerst af om een bedrag op te bouwen. Nadert de einddatum, dan kun je de lijfrente laten uitkeren door diezelfde bank of verzekeraar. Je kunt ook een andere verzekeraar uitkiezen als die een betere aanbieding doet. De belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen bij de keuze van een direct ingaande lijfrente vind je op deze pagina.

Of een lijfrenteverzekering of banksparen het beste is voor jou hangt af van een aantal factoren. Laat je hierover goed informeren door een financieel adviseur.

Als je in het bezit bent van een woning kan je overwegen om je huis sneller af te lossen. Als je huis volledig of bijna afbetaald is zullen je vaste lasten fors lager zijn en kun je je pensioengeld aan andere dingen uitgeven. Aflossen of sparen, waar je rekening mee kunt houden vind je hier.

Als je veel hebt afgelost - en je huis meer waard is dan je hypotheek - kan het een optie zijn om je huis te verkopen of een nieuwe hypotheek af te sluiten. De overwaarde van je huis kun je dan vrij besteden. Dit geld kun je nodig hebben om je pensioen aan te vullen.

Steeds meer ouderen blijven werken naast hun pensioen. Juridisch en fiscaal is dit al mogelijk. Over je inkomen betaal je minder inkomstenbelasting dan voor je pensionering. Daarnaast heeft werken tijdens je pensioen geen gevolgen voor je andere inkomsten (pensioenuitkering, AOW en andere spaarpotjes). Hier lees je meer bij vraag 3.

Advies op maat of nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden? Stel je vraag aan onze adviseurs!

Ook op zoek naar een adviseur?

Stel je pensioenvraag anoniem en vrijblijvend aan een adviseur in de buurt. Aan jou de keuze om daarna met deze adviseur(s) in contact te komen.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Pensioen

Bekijk alle onderwerpen

Een goed pensioen

Inventariseren en adviseren

Voorwaarden goed pensioen

Waar moet ik aan voldoen om een goed pensioen te hebben straks

Deel deze
pagina

11
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?