Pensioen opbouwen

en een zorgeloze oudedag    

Hoe bouw ik een pensioen op?

Pensioen opbouwen: zelf pensioen regelen

Het pensioenhuis

Pensioen opbouwen met Pensioenhuis

 Print

Een pensioen is er in alle soorten en maten en verschilt van persoon tot persoon. Er zijn regelingen die voor jou getroffen worden (door je werkgever of de overheid bijvoorbeeld), maar er zijn ook regelingen die je zelf kunt treffen om in je oude dag te kunnen voorzien. Alle geldpotjes bij elkaar kun je zien als een pensioenhuis. Lees hier, verdieping voor verdieping, hoe je pensioen is opgebouwd en wat je er aan kunt doen.

Een pensioen voor iedereen

De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een basispensioen voor iedereen die woont in Nederland en wordt uitgekeerd door de overheid. Per jaar dat je in Nederland woont bouw je 2% AOW-pensioen op. Je krijgt een volledig AOW-pensioen als je in de 50 jaar voor je AOW-leeftijd in Nederland hebt gewoond. De hoogte van je AOW-bedrag en het moment van ingaan hangt af van wanneer je geboren bent. Met de ‘Wat betekent dit voor mij-tool’ kun je jouw AOW leeftijd berekenen.

Een pensioen via je werkgever

Het tweede deel van je pensioen bouw je op via je werkgever. Dit noemen we ook wel het werknemerspensioen. Het is voor de werkgever niet verplicht, maar de meeste werkgevers bieden dit wel aan. Informeer hierover bij je eigen werkgever. De constructie verschilt per organisatie. Soms betaalt je werkgever het grootste deel, soms betalen werknemer en werkgever allebei. De bijdrage die je zelf levert aan je pensioen wordt van je brutosalaris ingehouden. In ieder geval is je werknemerspensioen ter aanvulling op je AOW. Het werknemerspensioen keert uit op de dag zoals in de voorwaarden vermeld staat.

Let op: je pensioenregeling houdt er rekening mee dat je later ook AOW ontvangt. Daarom bouw je meestal geen pensioen op over je hele salaris, maar wordt er van je salaris een bedrag afgetrokken: de zogenaamde franchise. Hoe hoger dit bedrag, hoe lager je pensioenopbouw. Informeer bij jouw werkgever naar de regelingen.

Pensioen dat je zelf regelt

Het dak van jouw pensioenhuis wordt gevormd door wat je zelf voor je oude dag regelt. Hoeveel dit moet zijn hangt van jouw wensen en dromen voor je oude dag af. Er zijn veel aanvulmogelijkheden: lijfrente, banksparen of je eigen huis zijn maar een paar voorbeelden. In het artikel 5 tips om je pensioen aan te vullen lees je alle mogelijkheden.

Pensioen

Bekijk alle onderwerpen

Optimaal genieten van je oude dag

5 tips om je pensioen aan te vullen

Deel deze
pagina