Pensioen opbouwen

en een zorgeloze oudedag    

Ik wil eerder met pensioen

Kan dat?

Eerder met pensioen

Stoppen met werken

 Print

Eerder stoppen met werken dan de vastgestelde pensioenleeftijd klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Je bent jonger dus waarschijnlijk nog fitter om de dingen te doen die je altijd al hebt willen doen. Dankzij de vergrijzing wordt de pensioenleeftijd echter steeds hoger en speciale regelingen zijn er niet meer. Eerder met pensioen gaan lijkt daarom onmogelijk. Of toch niet? Hieronder 4 opties om toch nog eerder met pensioen te gaan.

Simpel maar effectief: leg een spaarpotje aan om de periode van je gewenste pensioendatum tot je daadwerkelijke pensioendatum te overbruggen. Je kunt zelf sparen, dan heb je het zelf in de hand. Maar beleggen, banksparen of verzekeren kunnen ook interessante opties zijn. Informeer bij je financieel adviseur wat je in jouw geval het beste kunt doen.

Sommige pensioenfondsen bieden de mogelijkheid om met vroegpensioen te gaan. Je maakt dus al eerder aanspraak op het uitkeringsbedrag. Maar.. doordat je eerder stopt met werken, bouw je minder pensioen op en moet het reeds gespaarde deel over een langere termijn uitbetaald worden. Je uitkeringsbedrag zal dus lager zijn. Daarnaast ontvang je je AOW pas als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Houd dus rekening met 8 tot 9% minder inkomen per jaar dat je eerder met pensioen gaat.

Als je eerder met pensioen wilt gaan, maar niet genoeg gespaard hebt om de inkomensterugval op te vangen, dan kun je eerder met deeltijdpensioen gaan. Juridisch en fiscaal is dit al mogelijk. Let op: je pensioenregeling moet dit wel toestaan. Over je inkomen betaal je inkomstenbelasting. Werken tijdens je pensioen heeft geen gevolgen voor je andere inkomsten (pensioenuitkering, AOW en andere spaarpotjes). Sterker nog: voor het deel dat je blijft werken, bouw je ook nog pensioen op. Je pensioenuitkering wordt daardoor hoger dan wanneer je helemaal stopt met werken.

Afhankelijk van de regelingen in jouw pensioenfonds is het mogelijk om eerder met pensioen te gaan en te kiezen voor een hoog-laag constructie. Het is dan mogelijk om in de eerste jaren een hoger bedrag uitgekeerd te krijgen, en in de jaren daarna een lagere uitkering. Andersom is uiteraard ook mogelijk. Besef wel dat je door deze constructie niet meer geld krijgt. Kies je in de beginjaren voor een hoog bedrag, dan betaal je dat later dus gewoon terug door een lagere uitkering.

Resumé: eerder met pensioen gaan is mogelijk maar kost veel geld. Het staat of valt met een goede financiële planning. Bekijk tijdig hoe je pensioen ervoor staat. Bedenk wat je wilt gaan doen tijdens je pensioen en wat je daarvoor nodig hebt. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen. Als je hier op tijd mee begint dan is een vervroegd pensioen haalbaar EN betaalbaar!

Pensioen

Bekijk alle onderwerpen

Hoe staat jouw pensioen ervoor?

Jouw pensioenoverzicht

Optimaal genieten van je oude dag

5 tips om je pensioen aan te vullen

Deel deze
pagina