Pensioen opbouwen

en een zorgeloze oudedag    

Adviseur en pensioenen

Pensioenadviseur voor jou

Wat kan een adviseur voor jou betekenen?

Advies van pensioenadviseur

 Print

Er zijn veel keuzes en mogelijkheden met betrekking tot je pensioen. Als je door de bomen het bos niet meer ziet kan een financieel adviseur uitkomst bieden.

Werkwijze financieel adviseur

De adviseur zal 5 stappen doorlopen, hier kun je je vooraf al op voorbereiden:

1. Wat wil je?

In het geval van pensioenen is je vraag duidelijk: je wilt sparen voor later, maar misschien speelt er meer waar je nu nog niet aan gedacht hebt. Samen met een adviseur sta je hier bij stil.

2. Wat is belangrijk?

Hoe zie jij je pensioen voor je en de aanloop er naar toe? Meer of minder luxe, wil je minder werken, zekerheid, lage kosten, of juist eerder stoppen met werken?

3. Wat heb je al?

Hoeveel pensioen heb je opgebouwd en in welke pensioenfondsen of pensioenverzekeringen? Hoe staat het met de eventuele aflossing van een hypotheek? Zijn er nog andere spaarpotjes?

4. Wat weet je al?

In hoeverre ben je op de hoogte van pensioenen? Vind je dat je al voldoende weet, of heb je behoefte aan meer informatie?

5. Wat verwacht je?

Hoe ziet jouw leven er uit? Heb je nog plannen om te gaan samenwonen, verwacht je een erfenis, wil je een huis (ver)kopen of verwacht je nog wel een promotie? Allemaal factoren die invloed kunnen hebben op de keuzes die je nu maakt.

Op basis van jouw input zal de financieel adviseur met een advies komen. Is extra sparen voor je pensioen nodig? En is het voor jou handig om een lijfrenteverzekering af te sluiten? Of kun je beter sparen in je pensioenfonds of pensioenverzekering? En zijn er nog andere mogelijkheden?

Als je weet wat je wilt dan kun je een aanbieder en/of product uitkiezen. Je adviseur vertelt waar jij het beste af bent. Dat is altijd een afweging van prijs, productvoorwaarden en de ervaring met een specifieke bank of verzekeraar. Uiteraard maak je zelf de keuze!

Nadat je keuze is gemaakt - en de producten zijn geregeld - start de onderhoudsperiode. In die periode kan er van alles gebeuren. Een gewijzigde (fiscale) wetgeving, de introductie van nieuwe producten of gebeurtenissen in je eigen leven. Voorbeelden die ertoe kunnen leiden dat jouw afgesloten financiële producten niet langer passen bij wat je nodig hebt en wenst. Bij langlopende producten kan het nuttig zijn om regelmatig met je adviseur te kijken of er wijzigingen in je situatie zijn. De adviseur kan dan beoordelen of je je financiële product beter kunt aanpassen.

Check hier of een serviceabonnement voor jou waardevol is.

Pensioen

Bekijk alle onderwerpen

Finfin van Adfiz klantcasus

9 voordelen van 
onafhankelijk financieel advies

Deel deze
pagina