Ouder worden

Bereid je voor op de toekomst

Wat te doen met je vrije tijd?

Onderschat het niet: met pensioen gaan is een grote stap. 

 Print

Eindelijk mag je gaan genieten van je vrije tijd. Dat klinkt natuurlijk heerlijk, maar ben jij ook mentaal goed voorbereid op deze nieuwe levensfase? Voor veel ouderen geldt dat zij de tijd moeten nemen om hun draai te vinden. En wat te doen met al die vrije tijd? Zorg dat je niet in een zwart gat valt. Deze tips kunnen je daarbij helpen. 

Als je ruim 40 jaar gewerkt hebt, is het een hele verandering als je ineens de hele dag thuis mag zitten. Er gaat niet meer iedere ochtend een wekker, je hebt geen verantwoordelijkheden meer naar een baas of personeel toe en ook de sociale contacten met je collega’s zijn niet langer vanzelfsprekend. Je hoeft niet meer elke dag om 7 uur op te staan, maar voor veel gepensioneerden helpt het om een zeker ritme aan te houden net als voor hun pensioen.

Blijf niet alleen binnen zitten maar trek er ook op uit. Ga een keer naar de film, maak een wandeling, bezoek een andere stad, lees een boek bij de bibliotheek of drink een kop koffie met je partner. Kleinkinderen? Plan dan iedere maand een dag weg in. Krap bij kas? Hier vind je tips om te besparen op leuke activiteiten voor 65-plussers. Reis bijvoorbeeld met korting met de trein of bezoek een museum tegen een speciaal tarief.

Wat vind jij echt leuk om te doen? In tegenstelling tot voorheen, heb je nu zeeën van tijd. Misschien had je vroeger een leuke hobby waar je vanwege een gebrek aan tijd niet meer aan toekwam? Pak het weer op. Misschien vind jij het leuk om te vissen, zelf kaarten te maken of te wandelen. Een hobby kan je eveneens helpen bij het onderhouden van je sociale contacten.

Wilde jij altijd al een keer naar Parijs of zoek je graag de zon op wanneer de temperaturen in eigen land naar het vriespunt dalen? Boek dan een vliegticket en ga er even lekker tussenuit. Vlieg buiten het hoogseizoen om op de kosten te besparen.

Wil jij jezelf graag nuttig maken? Dan is vrijwilligerswerk wellicht iets voor jou. Door de handen uit de mouwen te steken help je niet alleen anderen, het geeft ook veel voldoening en zorgt ervoor dat je nieuwe mensen ontmoet.

Met pensioen gaan heeft ook een emotionele kant. Sommigen vinden het moeilijk om met pensioen te gaan. Het is belangrijk om hierover te praten. Hiervoor zijn er bijvoorbeeld speciale cursussen, PIZ-cursussen genoemd (pensioen in zicht). Bespreek in ieder geval met je partner, vrienden of familie hoe je je voelt en hoe je je tijd wilt gaan invullen na je pensioen. Dit kan enorm opluchten.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Pensioen en nu?

Deel deze
pagina