Ouder worden
Bereid je voor op de toekomst
Het is zover: je hebt de pensioenleeftijd bereikt en mag stoppen met werken. Tijdens je loopbaan heb je je voorbereid op je pensioen en een pensioenpotje opgebouwd. Met het bereiken van de pensioenleeftijd komt dit pensioenbedrag vrij. Dit betekent dat je 6 maanden de tijd hebt om een pensioenuitkering aan te kopen. Hier ben je echter niet toe verplicht: doorbeleggen mag ook. Wat is verstandig? En wat moet je doen als je nog helemaal niet met pensioen wilt en gewoon door wilt werken? We beantwoorden hier de meest gestelde vragen.
Zodra je met pensioen gaat kun je over het algemeen een pensioenuitkering aankopen bij de verzekeraar waarbij je het pensioen hebt opgebouwd. Je bent echter niet verplicht om de pensioenuitkering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. Sterker nog: soms loont het om eens rond te kijken bij andere verzekeraars. De verschillen tussen verzekeraars kunnen namelijk groot zijn. Daarom is het aan te raden te shoppen met je pensioen: zo kun je zomaar honderden euro’s per jaar besparen. Zit je bij een pensioenfonds aangesloten? Dan gelden er andere regels. Informeer hierover bij je pensioenfonds.
Sinds 1 september 2016 is de Wet verbeterde premieregeling van kracht. Deze wet maakt het mogelijk om door te beleggen na je pensioen. Voorheen was je verplicht om een vaste pensioenuitkering aan te kopen, maar sinds de lage rentestanden is het ook mogelijk om het vermogen dat je hebt opgebouwd te beleggen: dit wordt ook wel een variabel pensioen genoemd. De variabele pensioenuitkering is onder andere afhankelijk van beleggingsresultaten en renteschommelingen. Hierdoor heb je kans om tot een hoger pensioenbedrag te komen dan je huidige pensioenuitkering. Er zijn uiteraard ook risico’s aan verbonden: je weet nooit zeker wat de hoogte van je pensioen daadwerkelijk wordt.
Juridisch en fiscaal is het toegestaan om na je pensioen door te werken. Wat zijn de financiële gevolgen? De hoogte van de AOW die je ontvangt van de overheid nadat je met pensioen bent verandert niet als je na je pensioen besluit te blijven werken. De AOW is een basispensioen voor iedereen die de AOW-leeftijd bereikt heeft en is niet afhankelijk van eventuele andere inkomsten. Krijg jij een toeslag omdat je partner de AOW-leeftijd nog niet bereikt heeft of krijg je ook een AIO-aanvulling (aanvullende inkomensvoorziening ouderen)? Dan kan de toeslag of je AIO-aanvulling wél veranderen als je werkt na je AOW-leeftijd. Over je inkomen na je pensioen betaal je inkomstenbelasting, maar dit is minder belasting dan voor je pensionering. Ga je meer dan 5 jaar voor je AOW-leeftijd met (deeltijd)pensioen? Dan kon bijverdienen wel vervelende gevolgen hebben voor je pensioen, maar dit is met de komst van de Wet toekomst pensioenen veranderd: je mag onbeperkt werken naast je (deeltijd)pensioen.
Zijn je partner en jij na 30 april 1995 gescheiden? Dan geldt de Wet Verevening pensioenrechten bij scheiding. Dit betekent dat elke partner recht heeft op de helft van het werknemerspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Dit geldt alleen wanneer er geen afwijkende afspraken zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden, partnerschapvoorwaarden of in het echtscheidingsconvenant. Het is wel belangrijk dat je binnen twee jaar na de scheiding het pensioenfonds op de hoogte hebt gesteld van de scheiding door het pensioenfonds het Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding toe te sturen. Meer informatie vind je hier op de website van de Rijksoverheid.
Sommigen kiezen ervoor om na hun pensioen in het buitenland te gaan wonen. Bijvoorbeeld vanwege het klimaat of om dichter bij de kinderen te kunnen wonen die over de grens zijn gaan wonen. Financieel kan dit gevolgen hebben. Heb je een pensioen opgebouwd in Nederland en wil je dat pensioen meenemen naar je pensioeninstelling in een ander land? Dan lees je hier wat je moet doen. Voor de AOW gelden er andere regels. Vertrek je naar het buitenland maar heb je wel in Nederland gewoond of gewerkt? Informeer dan of je in aanmerking komt om gewoon AOW te ontvangen. Naar sommige landen kun je je hele AOW-pensioen meenemen, naar andere landen niet. Of dit voor jou geldt kun je controleren op de website van de Sociale Verzekeringsbank.