Ouder worden

Bereid je voor op de toekomst

Overlijden

Laat je nabestaanden goed achter

 Print

Je wilt er liever (nog) niet over nadenken, maar belangrijk is het wel: hoe ben jij voorbereid op je afscheid? Heb jij bijvoorbeeld een levensverzekering afgesloten? En staan jouw wensen vastgelegd in een testament of heb je dit met je naasten besproken? Volg onderstaande checklist, zodat jij – als het zover is – je nabestaanden goed achterlaat.

De kosten van een uitvaart of crematie kunnen hoog oplopen. Om de kosten te dekken kun je een uitvaartverzekering afsluiten. Door een verzekering af te sluiten krijgen de nabestaanden de kosten (deels) vergoed. Of het verstandig is om een uitvaartverzekering af te sluiten ligt aan jouw persoonlijke situatie. Heb je voldoende spaargeld om de kosten te dekken, dan is het waarschijnlijk niet nodig. Uiteraard zijn er verschillende soorten uitvaartverzekeringen waar je uit kunt kiezen, bekijk de voorwaarden goed voordat je de verzekering afsluit.

Voor de meesten is het een onderwerp dat zij liever uit de weg gaan: nadenken over de eigen uitvaart. Toch kun je je naasten helpen door alvast bij enkele zaken stil te staan. Na een overlijden zijn er veel zaken om te regelen en door zelf alvast het één en ander te bespreken of vast te leggen kun je het je naasten een stuk makkelijker maken. Probeer daarom eens na te denken over de invulling van jouw uitvaart. Wil jij begraven worden of gecremeerd? Waar wil jij begraven of gecremeerd worden en hoe wil jij verder dat jouw afscheidsbijeenkomst wordt ingevuld? Praat hierover met je naasten zodat zij weten wat jouw wensen zijn.

In je leven heb je een vermogen opgebouwd. Denk aan een koopwoning, aandelen en andere bezittingen. Maar ook schulden vallen onder je vermogen. Heb jij al nagedacht over je nalatenschap? In een testament kun je alle financiële afhandelingen vastleggen – zoals wie je erfgenamen zijn en wie wat krijgt – maar ook andere praktische zaken kun je in het testament vast laten leggen – je kunt hierin bijvoorbeeld een executeur benoemen: de persoon die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de erfenis. Een testament stel je op bij de notaris. Hier zitten kosten aan verbonden. Hoeveel dit is, verschilt per situatie. 

Levenstestament

Wat gebeurt er als je - bijvoorbeeld in geval van ziekte of een ongeluk - niet meer zelf in staat bent om je (financiele) zaken te regelen? Ook dit kan je vast laten leggen in een testament: het levenstestament. Je bepaalt zelf wie je de regie geeft wanneer jij daar niet meer toe in staat bent. Een levenstestament bestaat over het algemeen uit twee volmachten: één voor de zakelijke (financiële) belangen en één voor de medische en persoonlijke zaken. De notaris of financieel adviseur kan je hier meer over vertellen. 

Het is niet alleen belangrijk om na te denken over de kosten van je uitvaart en je erfenis, maar ook andere praktische zaken moeten geregeld worden. Breng alles inzichtelijk voor je naasten. Maak een overzicht van je bankrekeningen, lopende verzekeringen met polisnummers, lidmaatschappen, abonnementen op kranten en tijdschriften, hypotheekgegevens, social-media-accounts en bijbehorende wachtwoorden.

Heb je een partner? Zorg er dan voor dat je partner goed achterblijft. Welke verzekeringen heb jij afgesloten om ervoor te zorgen dat je partner bijvoorbeeld in jullie huis kan blijven wonen en een nabestaandenpensioen ontvangt? Hulp nodig? Bespreek dan met een financieel adviseur wat je hiervoor allemaal moet regelen.  

Overlijden

Wat te doen ná een overlijden?

Na een overlijden moet er van alles geregeld worden, waaronder de uitvaart. Maar vergeet ook de financiële zaken niet. Denk er bijvoorbeeld aan dat abonnementen, bankrekeningen, verzekeringen en/of (social media) accounts moeten worden opgezegd of overgenomen.

Je kunt al deze zaken gelukkig op één plek makkelijk én kosteloos regelen via Closure. Via een website vink je aan om welke diensten het gaat. Wachtwoorden, gebruikersnamen of ID-nummers zijn niet nodig. 

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Stel je vermogen zeker

Deel deze
pagina