Ouder worden

Bereid je voor op de toekomst

Bespaartips voor ouderen

5 tips om te besparen op latere leeftijd

 Print

Sommige ouderen hebben genoeg geld om van te leven, anderen zitten wat krapper bij kas. Gelukkig kun je ook op latere leeftijd nog op allerlei manieren besparen. We zetten hier 5 tips voor je op een rij.

Uit de praktijk blijkt dat het loont om regelmatig je verzekeringen door te lopen. Dit geldt natuurlijk ook voor ouderen. De verzekering die vorig jaar het goedkoopst was, is dat dit jaar wellicht niet meer. Loop bijvoorbeeld ook de zorgverzekering eens na: heb je alle extra zorg wel echt nodig? Geen kinderen meer in huis? De auto na het pensioen de deur uit gedaan of rijd je nu veel minder kilometers dan voorheen? Hier kunnen de verzekeringen op aangepast worden. Controleer ook of je niet dubbel verzekerd bent. Maak een weloverwogen beslissing: heb je de verzekering echt nodig, waar moet je wel en niet voor verzekerd zijn en kun je de risico’s zelf financieel opvangen?

Heb je gespaard voor een vakantie en zin om er even lekker tussenuit te gaan? Ga dan niet in het hoogseizoen op vakantie. Nu je niet meer werkt is het ook mogelijk om in het voorseizoen een ticket te boeken of een mooie cruise te maken. Door niet in de drukste periode van het jaar op vakantie te gaan ontwijk je niet alleen de vakantiedrukte, maar bespaar je ook geld.

Een bezoek aan het museum, een film kijken in de bioscoop of een avond uit naar het theater: vaak gelden er speciale tarieven voor 65-plussers (soms zelfs al vanaf 50 jaar). Ga je graag naar het museum nu je meer vrije tijd hebt? Neem dan een museumjaarpas. Als je meer dan 5x per jaar naar een museum gaat, heb je het geld er zo uit. Ga je graag naar de bioscoop en bezoek je elke maand 2 á 3 bioscoopfilms? Dan kun je een abonnement nemen op de bioscoop voor gemiddeld €20,- per maand. Je mag dan zoveel films kijken als je maar wilt! Lees je graag? Word dan lid van de bibliotheek tegen een voordelig tarief. Reis je vaak met de trein? Ook dan kun je profiteren. Klanten van 60 jaar of ouder kunnen in Europa voordeliger reizen met de trein. Kortom: leuke uitjes en activiteiten tegen een lage prijs. 

In Nederland bestaan er heel wat ouderenbonden. Deze ouderenbonden behartigen de belangen van de ouderen in ons land, bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting, voorzieningen en vervoer. Informeer eens bij een ouderenbond welke voordelen een lidmaatschap jou oplevert.

Zit je krap bij kas? Kijk dan wat echt noodzakelijk is en wat niet. Je hebt nu elke dag “vrij” maar dat betekent natuurlijk niet dat je elke dag vakantie kunt vieren. Ga niet elke dag op pad voor een lunch of borrel, maar haal je boodschappen in de supermarkt en let hierbij op de aanbiedingen. Wil je graag wat meer bewegen? Dan hoef je niet gelijk lid te worden van een vereniging, je kunt ook lekker een stuk gaan wandelen of fietsen. Zo zijn er vele manieren om wat extra geld te besparen.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Wat te doen met je vrije tijd?

Deel deze
pagina

0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?