Pensioen voor ondernemers

Hard werken, hard genieten

Hard werken, hard genieten

4 tips hoe je als ondernemer een goed pensioen opbouwt

 Print

Voor werknemers geldt dat hun pensioen vaak geregeld wordt door de werkgever. Ben je ondernemer, dan moet je zelf maatregelen nemen om ook op je oudedag (goed) rond te kunnen komen. Iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt ontvangt AOW. Dit is een basispensioen dat je krijgt, ongeacht of je ondernemer bent of voor een baas hebt gewerkt . Dit basispensioen is vaak echter niet toereikend om van te leven. Daarom geven we je tips hoe je jouw pensioen kunt aanvullen.

4 tips om je (ondernemers)pensioen op te bouwen

Om je pensioen op te bouwen kun je sparen met een lijfrente. Dit kan met een spaar- of beleggingsrekening (banksparen) of met een verzekering. Zolang je binnen de jaarruimte blijft, is de inleg aftrekbaar. De Wet toekomst pensioenen heeft de jaarruimte fors uitgebreid zodat het voor zelfstandigen makkelijker wordt om pensioen op te bouwen. Daarbij is wel de FOR (oudedagsreserve) afgeschaft. Heb je een behoorlijke FOR in je bedrijf opgebouwd, raadpleeg dan je boekhouder of financieel adviseur. Lees hier meer

VoordelenNadelen
Verzekerd van extra inkomen op een afgesproken moment. Je kunt tussentijds niet over het geld beschikken.
Na de einddatum kun je de lijfrente laten uitkeren door diezelfde bank of verzekeraar of je kunt een andere verzekeraar uitkiezen als die een betere aanbieding doet. Je moet over het bedrag dat vrijkomt met je pensioen inkomstenbelasting betalen.
Tijdelijke of levenslange uitkering mogelijk. Bij een aantal banken betaal je uitkeringskosten om het geld van je direct ingaande lijfrente te ontvangen

Als je in het bezit bent van een woning of bedrijfspand dan kan je overwegen om je huis of pand sneller af te lossen.

VoordelenNadelen
Na aflossen heb je lagere vaste lasten zodat je je geld aan andere dingen kunt uitgeven Op het moment dat je meer aan het aflossen bent, ben je meer geld kwijt.
Het is lastig om het geld uit je woning te halen als je de woning niet wilt verkopen.

Je kunt ook vertrouwen op de waardeontwikkeling van je bedrijf. Het kapitaal dat je in de onderneming opbouwt, kan uiteindelijk worden gebruikt voor pensioendoeleinden.

VoordelenNadelen
Je hoeft op dit moment niets opzij te leggen en/of te sparen en je kunt je geld dus investeren in je bedrijf. De waardeontwikkeling is onzeker en kan dus ook tegenvallen.
Mocht je bedrijf heel succesvol zijn, dan kan het je veel geld opleveren. De waarde komt pas vrij bij de verkoop van je bedrijf. Als je bedrijf vlak voor pensioen in zwaar weer komt heb je niets.

Steeds meer ouderen blijven werken naast hun pensioen. Juridisch en fiscaal is dit al mogelijk. En werken tijdens je pensioen heeft geen gevolgen voor je andere inkomsten (pensioenuitkering, AOW en andere spaarpotjes). Over je inkomsten moet je wel belasting betalen, maar dit is in de meeste gevallen minder dan voor je pensionering. Krijg jij een toeslag omdat je partner de AOW-leeftijd nog niet bereikt heeft? Dan kan de toeslag wél veranderen als je werkt na je AOW-leeftijd.

VoordelenNadelen
Over je inkomen na je AOW ingangsdatum betaal je minder inkomstenbelasting dan voor je AOW ingangsdatum. Na het bereiken van de pensioensleeftijd ben je, mits anders afgesproken met de verzekeraar, niet meer verzekerd tegen werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en soms ook niet meer tegen ziekte.
Je hebt recht op lagere heffingskortingen waardoor deze lagere heffingskortingen ervoor zorgen dat er een hoger belastbaar inkomen overblijft.

Weet wat je als ZZP’er kunt doen voor een beter pensioen

Speciaal voor zzp'ers heeft MijnPensioenoverzicht een factsheet gemaakt met handige tips. Bekijk hier de factsheet en ontdek wat jij nog meer kunt doen voor jouw pensioen. 

Pensioenfonds voor ZZP'ers

Deel deze
pagina