Pensioen voor ondernemers

Hard werken, hard genieten

Hoe bouwen jouw collega's pensioen op?

Een kijkje in de keuken

 Print

De meeste ondernemers geven aan dat zij graag hun pensioen willen regelen, maar toch verdiept meer dan de helft van alle ondernemers zich niet in hun financiële toekomst. Ben jij benieuwd hoe je collega-ondernemers die wel maatregelen hebben genomen het aanpakken? Finfin van Adfiz biedt een kijkje in de keuken. 

Sinds 2017 kunnen directeur-grootaandeelhouders (dga’s) niet langer pensioen in eigen beheer opbouwen (PEB). 2 op de 3 dga's bouwt nu pensioen op via de verzekeraar of een pensioenfonds. Ook houden relatief veel dga's privébeleggingen aan met het oog op een toekomstig pensioen.

De meeste zelfstandig ondernemers bouwen hun pensioen op door geld te storten bij een verzekeraar of bank voor een lijfrente. Zij maken regelmatig een bedrag over (dit geldt voor 4 op de 10 ondernemers).  Lees hier waar je op moet letten als je een lijfrente laat uitkeren 

Voor de meeste ondernemers geldt dat zij zich bij het aangaan van pensioenverplichtingen sterk laten leiden door de adviezen van hun adviseurs. Vooral de accountant en de financieel adviseur spelen een belangrijke rol.
Zelfstandig ondernemers zonder personeel bouwen hun pensioen op door te sparen of te beleggen (37%) of door te investeren in hun eigen woning (33%) waar ze op latere leeftijd van hopen te profiteren. Aangesloten zijn bij een pensioenfonds komt met 27% op de derde plaats.

Bron: MKBNL en CBS

ondernemer pensioen

Bekijk alle onderwerpen

Droomvilla of luchtkasteel?

Jouw pensioen

6 tips om pensioen op te bouwen

Deel deze
pagina

3
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?