Print

4 op de 10 zzp’ers onvoldoende voorbereid op pensioen

Geplaatst op:
4 op de 10 zzp’ers onvoldoende voorbereid op pensioen

Je pensioen: het lijkt wellicht nog ver weg. De meesten moeten namelijk minstens tot hun 67e jaar werken voordat ze van hun oude dag mogen gaan genieten. Maar wie er straks goed bij wil zitten, moet alvast het een en ander regelen. Uit onderzoek onder werknemers en zelfstandigen (o.a. van Universiteit Leiden) blijkt dat veel Nederlanders dit niet doen en onvoldoende zijn voorbereid. Met name voor zzp’ers dreigt een groot pensioentekort.

Als je je eigen bedrijf start, ga je vol enthousiasme aan de slag met als doel je boterham te verdienen met dát wat je leuk vindt. Logisch, maar er komt meer kijken bij het starten van een bedrijf. Denk aan de administratie, het nadenken over een aov en het regelen van je pensioen voor je oude dag. Met name het pensioen wordt vaak uitgesteld. Het onderzoek toont namelijk aan dat meer dan vier op de tien zzp’ers onvoldoende pensioen opbouwt. Dit kan voor problemen zorgen wanneer je de pensioenleeftijd daadwerkelijk bereikt hebt.


Feiten en cijfers

In de groep met middeninkomens (€32.100 tot € 40.599) geldt dat er voor 56% van de zzp’ers een pensioentekort dreigt, bij de grootverdieners ( > € 53.600) moet zelfs 63% van de zelfstandigen een flinke stap terug doen na het pensioen. Voor werknemers in loondienst is dit percentage een stuk lager: 30% van de middeninkomens kampt met een pensioentekort. Bij de hoogste inkomens gaat het om de helft van de werknemers: dat is 13% minder dan bij de zzp’ers. Vooral alleenstaanden komen vaker tekort dan samenwonenden. Dat geldt voor alle inkomensgroepen.

Genoeg pensioen, hoeveel is dat?

Maar hoeveel pensioen heb je nodig? Een veelgebruikte vuistregel is dat je ongeveer 70% van je laatstverdiende inkomen nodig hebt op je oude dag. Dit verschilt echter per persoon. Hoe goed ben jij voorbereid? Weet je bijvoorbeeld wat jouw pensioenleeftijd is en hoeveel pensioen jij tot nu toe eventueel al hebt opgebouwd? Wil jij weten hoe jij jouw pensioen als ondernemer op kunt bouwen? Dat lees je hier.


Kom je er niet uit? Driekwart van de ondernemers laat zich door een professioneel adviseur adviseren bij het sparen voor de oude dag. Stel je vraag aan Finfin van Adfiz

Categoriën: Zakelijk , Pensioen

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:22  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 16:41  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?