Print

Zo voorkom je een burn-out

Geplaatst op:
Zo voorkom je een burn-out

Een burn-out. Je kent vast wel iemand in je omgeving die hier mee te maken heeft gehad. Er zijn namelijk steeds meer mensen in Nederland die thuis zitten door deze ziekte. Een vervelende situatie waar niemand in terecht wil komen. Wat kun jij zelf doen om een burn-out te voorkomen? We geven je 8 tips.

Tip 1: Maak een planning

Wordt het je allemaal teveel? Zorg dan voor overzicht. Zet de taken die je moet doen overzichtelijk op papier, bepaal welke taken prioriteit hebben en maak een duidelijke planning. Houd er hierbij rekening mee dat er maar 8 werkuren in een dag zitten. Je planning moet wel haalbaar zijn.

Tip 2: Heb plezier in je werk

Ga jij elke dag met tegenzin naar je werk en kan je niet wachten tot het 17.00 uur is en je weer richting huis mag? Dan is het tijd voor verandering. Bekijk of je je werk weer aantrekkelijk kunt maken. Wellicht ben je toe aan een nieuwe uitdaging en kun je dit bespreken met je baas. Zie je dat niet zitten? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe baan. Spannend natuurlijk, maar van een nieuwe stap in je carrière kun je juist veel energie krijgen.

Tip 3: Zorg voor voldoende ontspanning

Ieder mens heeft behoefte aan ontspanning. Tijdens én na het werk. Neem af en toe pauze, lunch niet achter je bureau en ga naar de kantine voor een kop koffie. Bepaal van te voren hoe laat je pauze neemt en probeer je hier aan te houden. Zit de werkdag er op? Laat dan je werk even helemaal los. Makkelijker gezegd dan gedaan zal je denken, maar dit is wel essentieel om tot rust te komen. Ga een stuk fietsen, trek je hardloopschoenen aan of kijk een serie en laat vooral die computer uit.

Tip 4: Leef gezond

Eet gezond en beweeg voldoende. Zorg dat je lekker in je vel zit en je zult een stuk beter om kunnen gaan met stress. Let daarom op je eetgewoonten en beweeg iedere dag minstens 30 minuten. Ga bijvoorbeeld tijdens je pauze een stuk lopen of pak de fiets naar je werk.

Tip 5: Durf offline te zijn

Ben jij, net als half Nederland, verslaafd aan je telefoon? Grijp je gelijk naar je mobiel zodra je een mailtje binnen hoort komen? Stop hier dan zo snel mogelijk mee. Zit de werkdag er op? Laat je telefoon eens op de vliegtuigstand in je tas zitten en zet het geluid van je laptop uit. Is het echt zo erg om een paar uur je mail niet te checken? En wil je het echt goed doen, negeer dan alle beeldschermen in huis. Geen Netflix, maar een avond op de bank met een goed boek.

Tip 6: Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust doet wonderen. Zorg ervoor dat je elke nacht om en nabij de 8 uur slaap krijgt. Zet alle beeldschermen minimaal een uur voor het slapengaan uit (televisie, computer, telefoon), neem een warme kop thee en zorg dat je echt tot rust komt.

Tip 7: Houd een grote digitale schoonmaak

600 vrienden op Facebook, 400 volgers op Instagram en daarnaast volg je het laatste nieuws op de voet en krijg je aan de lopende band e-mails. Dit is toch voor niemand bij te houden? Houd daarom eens een grote digitale schoonmaak: is het nodig om al die vrienden te volgen op Facebook? Moet je echt zo vaak het nieuws checken? En voor welke digitale nieuwsbrieven kun je je het beste uitschrijven? Het kost even tijd, maar na afloop zal je merken dat ook deze maatregel voor rust zorgt in je hoofd.

Tip 8: Grijp op tijd in

Dreigt het toch mis te gaan? Kun jij je werk maar moeilijk loslaten, terwijl je last hebt van extreme vermoeidheid en andere bekende burn-outklachten? Geef dit dan op tijd aan bij je baas en neem rust. Je weet wat ze zeggen: voorkomen is beter dan genezen! 

Ben jij werkgever? Dan geven we je hier enkele tips om ziekteverzuim bij je personeel tegen te gaan.

Categoriën: Particulier

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 7 okt 01:51  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 20:52  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 20 dec 03:28  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
Maria - 20 okt 11:59  Antwoord
Prima tips, maar ik mis twee belangrijke punten:
Ten eerste is een burn-out lang niet altijd (volledig) werk gerelateerd. Ook de persoonlijke situatie, zoals zorgen, problemen in de relationele sfeer kunnen bijdragen aan een burn-out.
Ten tweede mis ik de aandacht voor de karaktertrekken van die persoon. Mensen die opgebrand raken, zijn meestal perfectionistisch, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en leggen de lat hoog voor henzelf. Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk dat iemand leert dit in zichzelf te herkennen, en hoe ermee om te gaan.
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
1
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?