Print

Zo betaal je minder belasting in box 3

Zo betaal je minder belasting in box 3

Iedereen wil graag vermogend zijn. Behalve op 1 januari van het jaar: de peildatum voor het vermogen in box 3. Over het bedrag dat op dat moment in box 3 valt, betaal je vermogensbelasting. Veel mensen doen daarom eind december een aantal grote uitgaven om het bedrag zo laag mogelijk te houden. Ben jij ook in die positie? Een aantal tips.

Box 3
Het gaat in box 3 om het vermogen op onder andere spaargeld, aandelen en een eventuele tweede woning. Je hoeft niet over al je spaargeld belasting te betalen, er is een belastingvrije voet die vanaf 2022 € 50.650 bedraagt of € 101.300 met fiscaal partner.

Peildatum
Voor het bepalen van de belasting, kijkt de fiscus alleen naar de stand van je vermogen aan het begin van het belastingjaar. Wanneer je je vermogen voor de eerstkomende peildatum, 1 januari 2022, laag houdt, dan zul je dat effect dus pas merken in het voorjaar van 2023, wanneer je aangifte doet over 2022.

Berekenen
Afhankelijk van jouw vermogen betaal je in 2021 tussen de 0,56% tot 1,71% over je spaargeld boven de vrijstelling. Breng je je vermogen met € 10.000 omlaag dan levert dat je dus tussen de €56 en €171 op. Geen wereldschokkende bedragen, maar staan er tóch uitgaven op stapel, doe ze dan nu.

Vijf tips om jouw vermogen te verlagen:

  • Een extra aflossing op de hypotheek. Daarmee verlaag je niet alleen de vermogensbelasting, maar ook meteen je maandlasten. Overleg wel met je hypotheekadviseur wat verstandig is en op welk leningdeel je het beste kunt aflossen en houd ook een eventuele boete in de gaten: je mag doorgaans niet teveel ineens aflossen.

  • Het volstorten van je jaarruimte. Je kunt binnen de fiscale grenzen extra pensioen opbouwen in een lijfrente of door middel van banksparen. Dit is dubbel voordelig: het geld dat je erin stopt kun je aftrekken van de inkomstenbelasting én je betaalt er geen vermogensbelasting over. Overleg met je adviseur of dit voor jouw oude dag slim is.

  • Het doen van schenkingen. Wil je de (klein)kinderen een extraatje toestoppen, doe dat dan voor 1 januari. Zorg wel dat je binnen de schenkingsvrijstelling blijft en let er in geval van minderjarige kleinkinderen op dat hun spaarrekeningen bij het vermogen van hun ouders worden gerekend. Overleg hier dus over.

  • Het ineens betalen van de zorgverzekering voor het gezin. Vaak levert je dat ook nog een korting van de verzekeraar op de jaarpremie op. Denk ook aan het vooruitbetalen van andere jaarpremies of grote uitgaven voor bijvoorbeeld zaken in huis. Het is soms ook mogelijk om de hypotheekrente zes maanden vooruit te betalen en zo te profiteren van een hogere hypotheekrente-aftrek; de aftrek wordt immers elk jaar soberder. Jouw geldverstrekker hoeft hier overigens niet aan mee te werken.

  • Investeer in energiebesparende maatregelen of in groene beleggingen. Let bij energiemaatregelen goed op beschikbare subsidies en check de veranderingen voor 2022. Als particuliere belegger heb je een belastingvoordeel wanneer je groen belegt. Je betaalt dan geen box 3-belasting als de waarde van je groene beleggingen binnen de vrijstelling blijft.
Categoriën: Particulier , Belasting , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading