Print

WOZ-waarde stijgt naar recordhoogte. Wat zijn de gevolgen?

WOZ-waarde stijgt naar recordhoogte. Wat zijn de gevolgen?

De gemiddelde WOZ-waarde bedroeg in het afgelopen jaar €248.000 volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is een stijging van 7,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Een hogere WOZ-waarde kan zowel voor- als nadelen hebben. Hier leggen we uit wat deze recordstijging voor jou als huizeneigenaar betekent.

Ieder jaar stellen gemeenten de WOZ-waarde van huizen vast. De WOZ-waarde, wat staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken, wordt gebaseerd op de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Dit jaar is de gemiddelde WOZ-waarde voor de vierde keer op rij gestegen. Met name woningen in Rotterdam en Amsterdam stegen flink. In Rotterdam ging de gemiddelde woningwaarde met bijna 16 procent omhoog naar €192.000. In Amsterdam steeg de gemiddelde WOZ-waarde met ruim 11 procent tot €378.000 per woning.

Gevolgen hogere WOZ-waarde

Iedereen die een eigen woning heeft, ontvangt jaarlijks een WOZ-beschikking van de gemeente met daarin de WOZ-waarde van de woning met peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. Op basis van de WOZ-waarde van je woning wordt de hoogte van diverse belastingen en heffingen bepaald, zoals het eigenwoningforfait, onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en erf- en schenkbelasting. Een verhoogde WOZ-waarde betekent in veel gevallen ook een verhoging van deze rekeningen. Dit hoeft echter niet zo te zijn: gemeenten zijn over het algemeen vrij in het vaststellen van de tarieven. Een te lage WOZ-waarde is echter ook niet altijd in je voordeel. Bijvoorbeeld wanneer je je woning wilt verkopen of wanneer je een tweede hypotheek wilt afsluiten.

Bezwaar maken

Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van je huis, dan kun je bezwaar maken bij je gemeente. Doe dit binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking. De gemeente bepaalt of de WOZ-waarde wordt aangepast.

Categoriën: Particulier , Belasting , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading