Print

WOZ-waarde opnieuw gestegen

WOZ-waarde opnieuw gestegen

Wat betekent de stijging van de WOZ-waarde voor mij?

Waarschijnlijk heb je het vorige week in het nieuws gezien: de gemiddelde WOZ-waarde van woningen is voor het tweede jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2017 was de WOZ-waarde gemiddeld 216.000 euro. Dit is een stijging van 3,3% ten opzichte van vorig jaar. Wat betekent dit voor jou?

Gemeenten stellen ieder jaar de WOZ-waarde van huizen vast. De WOZ-waarde, wat staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken, wordt gebaseerd op de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Vooral in de grote steden van ons land, bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht, steeg de WOZ-waarde in het afgelopen jaar aanzienlijk. Maar hoewel de WOZ-waarde sinds vorig jaar weer stijgende is, ligt het landelijk gemiddelde nog steeds 11% lager dan het record in 2010.

Mijn WOZ-waarde

Heb je een eigen woning? Dan staat de WOZ-waarde van je woning op de WOZ-beschikking die je ieder jaar van je gemeente ontvangt. Peildatum is altijd 1 januari van het voorgaande jaar. Het bedrag is dus de geschatte verkoopprijs van je woning in het voorgaande jaar. Op basis van de WOZ-waarde van je woning wordt de hoogte van diverse belastingen bepaald. Een voorbeeld is het eigenwoningforfait. Heb je een eigen woning, dan moet je bij de aangifte inkomstenbelasting een bedrag aangeven: het eigenwoningforfait. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van je huis en wordt gezien als inkomen dat je krijgt uit je woning. Op de site van de Belastingdienst kun je zien hoe je de eigenwoningforfait van jouw woning kunt berekenen. 

Effect op hoogte belastingen en heffingen

De hoogte van de WOZ heeft effect op het eigenwoningforfait, maar ook op andere belastingen en heffingen. Denk aan onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en erf- en schenkbelasting. Ieder jaar betaal je als woningbezitter gemeentelijke belastingen, een deel van deze belastingen wordt gebaseerd op de hoogte van de WOZ-waarde van je woning. Een verhoogde WOZ-waarde betekent in veel gevallen ook een verhoging van deze rekeningen. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Gemeenten zijn over het algemeen vrij in het vaststellen van de tarieven. De hoogte van de belastingen en heffingen verschilt dan ook per gemeente.

Niet eens met de WOZ-waarde van je huis?

Als je het niet eens bent met de beslissing van de gemeente over de WOZ-waarde van je huis, dan kun je bezwaar maken bij je eigen gemeente. Bij een te hoge WOZ-waarde betaal je over het algemeen ook te hoge belastingen. Een te lage WOZ-waarde is echter ook niet altijd in je voordeel. Bijvoorbeeld wanneer je je woning wilt verkopen of wanneer je een tweede hypotheek wilt afsluiten. De gemeente bepaalt of zij jou gelijk geven en de WOZ-waarde aanpassen.

 

Categoriën: Particulier , Belasting , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading