Print

Wil jouw kind ook het huis uit?

Wil jouw kind ook het huis uit?

Veel jongeren wonen thuis, terwijl ze liever zouden vertrekken. Maar dat is lastig met de huidige woningmarkt. Het aantal jongeren dat het ouderlijk huis wil verlaten, maar daar niet in slaagt, neemt steeds verder toe.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat van de jongeren die in 2021 aangaven het huis uit te willen, in 2023 45 procent daadwerkelijk is verhuisd. Dat percentage lag enkele jaren geleden nog op 51 procent.

Liever kopen

Steeds meer thuiswonende jongeren willen bij het verlaten van het ouderlijk huis direct naar een koopwoning: 46 procent geeft daar de voorkeur aan. Van 2015 tot 2017 wilde nog ongeveer twee derde van de thuiswonende jongeren bij het verlaten van het ouderlijk huis (eerst) naar een huurwoning en een derde meteen naar een koopwoning.

Ondanks die wens lukt het niet altijd. In 2023 woonde 29 procent van de jongeren die in de twee jaar daarvoor uit huis gingen in een koopwoning. Thuiswonende jongeren met een voorkeur voor een koopwoning moesten dus vaker kiezen voor een huurwoning.

Meer kans

Er zijn een paar groepen die er makkelijker in slaagden onderdak te vinden. Thuiswonende jongeren die vanwege studie of werk willen uitvliegen, verhuisden vaker dan degenen die uit huis willen om zonder ouders te wonen. Mogelijk komt dit doordat mensen die voor studie of werk verhuizen ook echt moeten verhuizen. Ook de jongeren die direct willen samenwonen lukte het relatief vaak om te verhuizen.

En tot slot: een kamer is makkelijker gevonden dan een heel huis. Thuiswonende jongeren die vooral op zoek zijn naar een eengezinswoning of een appartement, verhuisden minder vaak dan degenen die zochten naar een gedeelde woning, zoals een kamer in een studentenflat. Thuiswonende jongeren met een eigen inkomen uit betaald werk hadden meer kans om hun verhuiswens te realiseren dan jongeren zonder inkomen of met een uitkering.

Verder lezen

Wil je je kind financieel helpen?

Zo help je je kind bij de aankoop van een woning

Schenken, dit zijn de mogelijkheden

Wil je je kind helpen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en kosten van een eigen woning?

Kopen of huren?

Je eerste huis kopen, wat zijn de mogelijkheden?

Hoeveel spaargeld heb ik nodig voor de kosten koper?

Categoriën: Particulier , Huis kopen , Studeren
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading