Print

Werkgevers en ondernemers: wapen je tegen de burn-out

Werkgevers en ondernemers: wapen je tegen de burn-out

De burn-out is beroepsziekte nummer één in Nederland. Steeds meer mensen krijgen last van extreme vermoeidheid en psychische klachten die in de meeste gevallen ontstaan op de werkvloer. Het gevolg is dat zij met een burn-out – vaak langdurig – thuis komen te zitten om hun ziekte te boven te komen. Wat kun je hier als werkgever en ondernemer tegen doen?

Per jaar klopt maar liefst 14% van de werknemers bij hun werkgever aan met burn-outklachten. In 5% van de gevallen leiden deze klachten uiteindelijk tot langdurig thuiszitten. Gemiddeld loopt het ziekteverzuim naar aanleiding van een burn-out zelfs op tot 242 dagen. Volgens zorgverzekeraar Zilveren Kruis zit hier een flink prijskaartje aan. De werkgever mist niet alleen een kracht op de werkvloer, over het algemeen moet er ook naar vervanging gezocht worden. In dit geval kiezen werkgevers vaak voor freelancers die meer kosten dan een medewerker op de loonlijst. De gemiddelde kosten per burn-out bedragen dan ook tienduizenden euro’s per jaar. 

Hoe kun je je hier als werkgever tegen verzekeren?

Als werkgever ben je nu nog wettelijk gezien verplicht om medewerkers met een vast dienstverband minstens twee jaar voor tenminste 70% van het loon door te betalen. Voor bedrijven tot 25 werknemers is vanaf 2020 de MKB verzuim-ontzorgverzekering beschikbaar. Om ervoor te zorgen dat een burn-out van een werknemer de voortgang van een bedrijf niet in gevaar brengt, kunnen werkgevers zich verzekeren tegen ziekteverzuim door middel van de verzuimverzekering. Uiteraard kun je een verzuimverzekering volledig op maat samenstellen. Wil je weten waar jij rekening mee moet houden bij het afsluiten van een verzuimverzekering voor jouw bedrijf? We zochten het hier voor je uit. Heeft jouw bedrijf een collectieve zorgverzekering afgesloten? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om met de zorgverzekeraar afspraken te maken omtrent preventie en aanvullende dekkingen. Neem hiervoor contact op met de zorgverzekeraar.

Wat als dit jou als ondernemer overkomt?

Ook als ondernemer kun je te maken krijgen met een burn-out. Raak je als ondernemer arbeidsongeschikt en kun je je bedrijf (tijdelijk) niet runnen, dan valt ook je inkomen weg. Om dit te voorkomen kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt jou als ondernemer inkomenszekerheid. Hierdoor hoef je tijdens je herstel niet in te zitten over je financiën. Er zijn verschillende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen waaruit je kunt kiezen. Houd er bij je keuze wel rekening mee dat er grote verschillen zitten in de voorwaarden en premies. Hier geven we je vijf tips voor het opstellen van jouw AOV op maat.  

Burn-out voorkomen

Als werkgever kun je gelukkig zelf het één en ander doen om de risico’s op een burn-out te beperken. Zorg bijvoorbeeld voor goede werkplekken: zet bureaus op de juiste hoogte en zorg dat er voldoende frisse lucht en daglicht is op kantoor. Ook de werkdruk moet niet te hoog liggen. Houd daarom je werknemers goed in de gaten en luister naar ze. Nieuwsgierig wat je nog meer kunt doen? Hier lees je meer. Tot slot hebben we een checklist gemaakt die je kunt delen met je werknemers: 8 tips om een burn-out te voorkomen.

Kom je er niet uit of heb je advies nodig? Stel dan hieronder je vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur of ga naar je eigen adviseur.

Categoriën: Zakelijk , Tips , Verzuim
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading