Print

Welke financiële mogelijkheden heb ik om mijn woning te verduurzamen?

Geplaatst op:
Welke financiële mogelijkheden heb ik om mijn woning te verduurzamen?

Hoewel veel mensen interesse hebben in het verduurzamen van hun woning, zijn de bijbehorende kosten vaak een reden om (nog) niet in actie te komen. Veel Nederlanders weten echter niet dat de overheid diverse financiële regelingen aanbiedt om verduurzaming te bevorderen. Daardoor is verduurzaming betaalbaarder dan de meesten denken en levert het vaak nog een kostenbesparing op ook. Welke voordelen zitten er aan verduurzaming en welke leningen of subsidies zijn mogelijk voor jou interessant om energiebesparende maatregelen in jouw woning toe te passen?

Nederland loopt in vergelijking met andere Europese landen achter op het gebied van verduurzaming. Volgens het NIBUD hebben veel Nederlandse huiseigenaren interesse in verduurzaming, maar 43% is niet van plan om binnen nu en vijf jaar de woning daadwerkelijk te verduurzamen. Belangrijkste reden hiervoor is dat er onvoldoende inzicht is in het kostenplaatje. Huiseigenaren weten niet wat zij vanuit de overheid kunnen verwachten op financieel gebied. Bovendien denken veel Nederlanders dat het verduurzamen van hun woning in de toekomst goedkoper wordt. Zonde volgens het Nibud, want verduurzaming heeft veel voordelen én is betaalbaarder dan dat veel mensen denken.

Voordelen verduurzaming

Omdat er veel voordelen zitten aan verduurzaming van woningen, staat dit onderwerp hoog op de maatschappelijke agenda. Een duurzame woning is niet alleen goed voor het milieu, door maatregelen te treffen kun je ook flink besparen op je maandelijkse energierekening. Daarnaast levert een beter energielabel in veel gevallen een waardevermeerdering van je woning op. Om een steentje bij te dragen aan het milieu en geld te besparen moet je wel eerst geld uitgeven. De kosten van de financiering zijn over het algemeen echter lager dan de besparing op de energierekening.

Financiële regelingen

Welke leningen en subsidies zijn er? Om te beginnen stimuleert de overheid huiseigenaren om hun woning op een duurzame manier te verwarmen d.m.v. de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Kies jij voor zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels, dan kun je hier subsidie voor aanvragen. Daarnaast kun je gebruikmaken van de Energiebespaarlening. Wil jij je woning energiezuinig maken, dan kun je een bedrag lenen van minimaal € 2.500,- tot maximaal € 25.000,-. Informeer ook eens bij de provincie of de gemeente waarin je woont. Een groot deel van de gemeenten biedt een Duurzaamheidslening of een Stimuleringslening aan tegen gunstige voorwaarden. Koop je een huis en wil je dat verduurzamen? Wist je dat je dan tot 6% meer hypotheek kunt krijgen, ook met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Meer weten?

Bespreek de mogelijkheden tot verduurzaming eens met je financieel adviseur of stel je vraag hieronder vrijblijvend aan een financieel adviseur van Adfiz bij ‘Stel je vraag’.

Categoriën: Besparen , Particulier , Tips , Geld

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 21:07  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:25  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 16:35  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?