Print

Weet jij wat je verzekerd hebt?

Weet jij wat je verzekerd hebt?

Het gebeurt regelmatig dat consumenten denken dat ze goed verzekerd zijn, maar dat er toch iets niet is gedekt. Het overkwam de eigenaar van een crossmotor. Hij dacht dat de diefstal van zijn crossmotor wel zou worden vergoed. Helaas voor hem bleek dat niet zo te zijn.

De man had onder andere een particuliere woonverzekering (inboedel en opstal), een all-risk verzekering voor zijn tourmotor, én een WA-verzekering voor zijn crossmotor lopen. Met dit pakket zit ik wel goed, dacht hij.

Maar in de polisvoorwaarden van de woonverzekering staat het volgende: ‘(…)bromfietsen, snorfietsen en motormaaiers horen bij de inboedel. Goed om te weten: andere motorrijtuigen of motorvoertuigen dan hier boven genoemd vallen niet onder uw inboedelverzekering tenzij dit op uw polisblad staat.’

Bij de man is niet op zijn polisblad toegevoegd dat er ook een crossmotor is verzekerd. Wanneer er wordt ingebroken en zijn twee motoren worden gestolen, krijgt hij de schade van de crossmotor (dagwaarde 6.000 euro) dan ook niet vergoed. Wel die van de tourmotor, die is immers all-risk verzekerd.

Flinke premie

De consument begrijpt het niet: hij heeft zes verzekeringen bij deze verzekeraar lopen en betaalt een flinke maandpremie. Hij vindt niet dat van hem kan worden verwacht dat hij alle kleine lettertjes en ingewikkelde voorwaarden heeft gelezen. De verzekeraar had hem dit wel even kunnen uitleggen, want dan had hij de crossmotor ook all-risk verzekerd.

Online afgesloten

De verzekeraar heeft een andere mening. De verzekeraar stelt dat de WA-verzekering voor de crossmotor en de inboedelverzekering online zijn afgesloten. In dat geval kiezen klanten zelf hun dekking en krijgen ze online uitleg over de dekking. Bovendien worden klanten in de digitale omgeving verwezen naar de polisvoorwaarden. Ook heeft de verzekeraar heel duidelijk aangegeven welke voertuigen wel en welke niet verzekerd zijn op de inboedelverzekering. De verzekeraar valt dus geen verwijt te maken. En dat is het klachteninstituut waar de man zijn klacht heeft neergelegd, met de verzekeraar eens.

Heb je mooie of dierbare spullen en twijfel je of ze wel goed verzekerd zijn? Raadpleeg je financieel adviseur of je verzekeraar. Wil je zelf online je verzekeringen afsluiten? Lees dan heel goed de voorwaarden en zoek hulp wanneer je ze niet begrijpt.

Categoriën: Particulier , Verzekeren , Schade
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading