Print

Wees in corona-crisis beducht voor de cybercrimineel

Wees in corona-crisis beducht voor de cybercrimineel

Iedereen is gefocust op het laatste nieuws over de coronacrisis en reageert gretig op elk nieuwtje. Cybercriminelen maken daar handig gebruik van. En dat zal nog wel even duren. Let dus goed op, voordat je op een linkje of bijlage klikt.

Thuiswerkers

Nu extra veel mensen thuiswerken is de verwachting dat cybercriminelen hun slag zullen slaan om toegang te krijgen tot digitale systemen en netwerken. Het Nationaal Cyber Security Centrum geeft op deze pagina veel tips aan bedrijven en medewerkers over onder andere veilige verbindingen en sterke wachtwoorden. Ondernemers kunnen ook het Digital Trust Center raadplegen, met allerlei tips voor MKB-bedrijven.

Bankpassen die vervallen

Er gaan sms-berichten en emails rond, zogenaamd afkomstig van banken die waarschuwen dat bankpassen in quarantaine gaan of vervallen vanwege het corona-virus. De Rabobank zou zelfs een antibacteriële bankpas introduceren. Onzin natuurlijk. Ga niet in op deze berichten en klik niet op linkjes en bijlagen.

Envelop met geld aan de deur

In een Zuid-Hollandse gemeente ging een brief rond, zogenaamd verstuurd door de lokale gemeente, waarin bewoners voedselpakketten konden bestellen. Die moesten betaald worden door een envelopje met contant geld aan de voordeur te hangen, waarna het pakket op de stoep zou worden gezet.

Fake-coronavirus-wereldkaart

Er circuleert een nep-wereldkaart waarop het aantal wereldwijde infecties met het coronavirus (COVID-19) te zien zou zijn. Internetgebruikers die de kaart bezoeken, worden vervolgens geïnfecteerd met malware die gevoelige informatie steelt die in de browser is opgeslagen zoals inloggegevens en creditcardnummers.

Coronamails uit naam van RIVM en WHO

Er gaan e-mails rond die afkomstig lijken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze beloven een update over corona, maar zijn bedoeld om de ontvangers te besmetten met malware of persoonlijke gegevens te vergaren. Ook de naam en het logo van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden misbruikt, om bijvoorbeeld geld in te zamelen. Of er wordt een mail gestuurd met een link naar een website met de laatste informatie over het coronavirus. Maar ook hier zitten oplichters achter. Ga er van uit dat dergelijke organisaties jou niet rechtstreeks mailen.

Nep-webshops

Via malafide webshops worden mondkapjes en handgels verkocht maar uiteraard nooit geleverd. Lees hier hoe je deze shops kunt leren herkennen.

Categoriën: Particulier , Zakelijk , Schade
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading